Redresarea economiei mondiale, mai lenta decat se astepta

Postat la 13 septembrie 2010 13 afişări

Redresarea economiei globale dupa recesiune este mai lenta decat s-a estimat, insa un al doilea val de recesiune este improbabil, a estimat saptamana trecuta Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) in raportul de toamna.

OECD a redus previziunile de crestere in principalele economii dezvoltate (G7) la 1,5% pentru anul acesta, fata de estimarea anterioara de 1,75%. Pentru SUA, OECD a estimat o crestere anuala de 2% intre august si octombrie, respectiv 1,2% in ultimul trimestru, iar pentru Europa are in vedere o incetinire puternica a ritmului de crestere, la 0,4% pentru Germania, Franta si Italia in al treilea trimestru si 0,6% in al patrulea.

"Perspectiva economica e caracterizata de o mare incertitudine, generata de o combinatie de factori, dar este improbabil sa ne indreptam catre o noua epoca de recesiune", a declarat Pier Carlo Padoan, economistul-sef al OECD. Organizatia considera ca o asemenea situatie ar putea cere "stimulente suplimentare si amanarea planurilor de reducere a deficitelor bugetare, acolo unde finantele publice o permit" - fara insa a preciza ce intelege prin aceasta.

In buletinul pe septembrie al Bancii Centrale Europene, autoritatea monetara a zonei euro insista insa ca statele membre nu trebuie sa se abata de la masurile de austeritate bugetara la care s-au angajat incepand din primavara, ba chiar recomanda ca daca incetinirea cresterii va fi mai mare, masurile de taiere a deficitelor sa fie inasprite, pe motiv ca laxitatea fiscala e cea care submineaza increderea investitorilor si atrage riscul unei noi crize financiare. Din dilema "stimulente contra taieri de deficit" va fi deci putin probabil ca statele sa poata iesi onorabil, cel putin in lunile imediat urmatoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
recesiune,
estimare,
OECD,
OCDE,
BCE,
deficite
/actualitate/redresarea-economiei-mondiale-mai-lenta-decat-se-astepta-7184056
7184056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.