Recunoaşterea facială ar trebui să fie interzisă, spune autoritatea UE pentru confidenţialitate

Autor: Dorin Oancea Postat la 24 aprilie 2021 195 afişări

Recunoaşterea facială ar trebui să fie interzisă, spune autoritatea UE pentru confidenţialitate

Recunoaşterea facială ar trebui interzisă în Europa, din cauza „intruziunii sale profunde şi nedemocratice” în viaţa privată a oamenilor, a declarat Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (AEPD), citată de Reuters.

Comentariile vin la două zile după ce Comisia Europeană a propus o serie de proiecte de lege care permit ca recunoaşterea facială să fie folosită pentru a căuta copii dispăruţi sau criminali, precum şi în cazuri de atacuri teroriste.

Proiectul reprezintă o încercare a Comisiei de a stabili reguli globale pentru inteligenţa artificială, o tehnologie dominată de China şi Statele Unite.

Autoritatea de supraveghere a confidenţialităţii a declarat că regretă faptul că Comisia nu a ţinut seama de solicitarea sa anterioară de a interzice recunoaşterea facială în spaţiile publice.

„Este necesară o abordare strictă, având în vedere că identificarea biometrică la distanţă, unde AI poate conduce la dezvoltări fără precedent, prezintă riscuri extrem de ridicate de intruziune profundă şi nedemocratică în viaţa privată a indivizilor”, se arată într-un comunicat.

„AEPD se va concentra în special pe stabilirea unor limite precise pentru acele instrumente şi sisteme care pot prezenta riscuri pentru drepturile fundamentale la protecţia datelor şi la confidenţialitate.”

Propunerile Comisiei au atras critici din partea grupurilor pentru drepturile civile, îngrijorate de lacunele care ar putea permite guvernelor autoritare să abuzeze de AI pentru a limita drepturile oamenilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
recunoaştere facială,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.