Record de contaminări în Franţa. Sunt aproape 180.000 de cazuri în 24 de ore

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 decembrie 2021 148 afişări

Record de contaminări în Franţa. Sunt aproape 180.000 de cazuri în 24 de ore

Peste 20% dintre prosumatorii înregistraţi la începutul lunii noiembrie în România erau situaţi în zona Olteniei, aproape 2.600 de mici consumatori de energie din această regiune alegând să devină producători prin intermediul energiei solare, arată datele oficiale de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Scumpirea accelerată a energiei electrice i-a determinat pe mulţi consumatori să facă pasul spre zona de producţie, programele gvernamentele şi fondurile europene dispo­nibile pentru aceste proiecte oferind un impuls suplimentar. Datele oficiale arată că până la finalul acestui an, România ar putea ajunge la o comunitate de prosumatori, termenul asociat consumatorilor de energie care devin producători, de 15.000 de membri, saltul fiind spectaculos în comparaţie cu cei 1.700 de prosumatori care existau în februa­rie, în România.

Dincolo de Oltenia, a doua zonă ca număr de prosumatori este cea deservită de Electrica Transilvania Sud, care acoperă judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Aici sunt circa 2.000 de prosumatori, ceea ce reprezintă circa 16% din numărul total de la începutul lunii noiembrie.

Moldova este regiunea care acum găzduieşte a treia cea mai mare comunitate de prosumatori, circa 1.600 de astfel de mici producători de energie fiind conectaţi la firele Delgaz Grid.

Programul guvernamental care susţine montarea de instalaţii solare de mici dimensiuni, Casa Verde Fotovoltaice, este derulat prin intermediul Admnistraţiei Fondului de Mediu. Deşi gândit ca un instrument de dezvoltare a pieţei, acesta a dus la blocaje majore, ultimul episod având loc pe 22 decembrie. Atunci, platforma informatică pentru înscrierea proiectelor nu a funcţionat, din acel moment aplicaţiile fiind suspendate.

“Reluarea înscrierilor va fi stabilită şi comunicată ulterior pe site-ul instituţiei. Ne cerem scuze pentru situaţia creată”, se arată pe site-ul AFM.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.