Recesiune, roboţi, rachete: marile provocări ale anilor 2020

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 31 decembrie 2019 173 afişări

Recesiune, roboţi, rachete: marile provocări ale anilor 2020

Bani din elicopter, crize climatice, oraşe smart şi economie spaţială, investitorii au toate aceste posibilităţi în faţă în pragul celui de-al treilea deceniu al secolului 21, scrie Reuters.

Aceştia intră în noul deceniu după ce au văzut cum acţiunile la nivel mondial au câştigat peste 25.000 mld $ în valoare în ultimii 10 ani şi un raliu al obligaţiunilor ducând randamentele unor obligaţiuni de 13.000 mld $ sub zero.

Aceştia au asistat de asemenea la transformarea de către firmele de internet a modului în care oamenii muncesc, îşi fac cumpărăturile şi se relaxează. Acum, investitorii se pregătesc pentru următorii 10 ani ai revoluţiei tech.

Am putea oare asista la o repetare a anilor 1920, ani de prosperitate, inovaţie tehnologică şi evenimente sociale majore?

Posibil, dar toată această euforie este dublată de nelinişte. Actualul ciclu economic este deja cel mai lung din istoria americană, iar recesiunea pare inevitabilă în următorul deceniu, care va marca de asemenea 100 de ani de la crahul Wall Street-ului din 1929.

Iar soluţiile vor fi probabil neconvenţionale, chiar într-o măsură mai mare decât politicile dobânzilor negative şi relaxării cantitative.

“În anii 2020 ne aşteaptă o lume a banilor din elicopter”, anticipează Deutsche Bank. O altă opţiune radicală este teoria monetară modernă.

În timp ce câştigurile de pe pieţe se vor domoli, planeta va continua să se încălzească, iar acest lucru îi va determina pe investitori să caute alternative la sursele poluante. BofA se aşteaptă ca energia verde şi producătorii de autovehicule electrice să fie câştigătoare.

Îmbătrânirea populaţiilor reprezintă o altă provocare, factorii demografici urmând să devină un criteriu cheie în investiţii.

Un raport WEF anticipează o serie de realizări tehnologice majore pentru următorul deceniu.

Anii 2020 ar putea fi o eră a oraşelor inteligente, anticipează UBS. Banca se aşteaptă ca cheltuielile anuale destinate oraşelor smart să atingă 2.000 mld $ în 2025. Pentru a profita de aceste evoluţii, investitorii se vor concentra pe domenii cum ar fi autovehiculele autonome.

Într-un final, progresele realizate în dezvoltarea tehnologiei rachetelor şi sateliţilor deschid noi oportunităţi de investiţii. primul ETF dedicate industriei spaţiale a fost lansat în 2019.

UBS anticipează că “economia spaţială” va atinge 1.000 mld de dolari în următoarele deceni, de la 340 mld $ în prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rachete,
recesiune,
roboti,
investitori,
bani

ALEPH STORY: Cum facem ca cei care termină Podul Iloaiei din Iaşi sau Viaceslav Harnaj din Bucureşti să ajungă să câştige şi ei 2.000 de euro pe lună în agrobusiness? O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.