Războiul lui Putin rămâne fără combustibil: Aproape jumătate din banii Rusiei sunt blocaţi în bănci din afară. Lovitura este de ordinul sutelor de miliarde de dolari

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 15 martie 2022 607 afişări

Războiul lui Putin rămâne fără combustibil: Aproape jumătate din banii Rusiei sunt blocaţi în bănci din afară. Lovitura este de ordinul sutelor de miliarde de dolari

Războiul din Ucraina a mobilizat comunitatea internaţională împotriva lui Putin şi a războiului pe care acesta îl poartă în Ucraina. În urma invaziei aproximativ jumătate din rezervele băncii centrale din Rusia au fost îngheţate, lăsându-l pe Vladimir Putin fără 300 de miliarde de dolari cu care să-şi finanţeze invazia, scrie Bloomberg.

„Volumul total al rezervelor noastre este de aproximativ 640 de miliarde de dolari, însă aproape jumătate din aceşti bani sunt inaccesibili. Am observat că Vestul face presiuni asupra Chinei, pentru a nu ne sprijini financiar. Totuşi ne încredem în partenerul nostru şi credem că parteneriatul va fi şi mai puternic după acest conflict”, a declarat Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov.

Potrivit datelor publicate de banca centrală a Rusiei în ianuarie, 16% din rezerva creditorului a fost plasată în bănci din SUA, 32% în bănci europene şi 13% în băncile Chinei. În ciuda sancţiunilor europene şi al exodului marilor companii internaţionale, China şi-a luat angajamentul de a continua relaţiile comerciale cu Rusia, ea fiind ultima speranţă a lui Putin pentru a scăpa de cutremurul economic adus de Occident.

Din cauza sancţiunilor, Rusia este forţată să-şi achite datoria externă de 117 milioane de dolari în ruble. Problemele economice venite odată cu sancţiunile occidentale, la care se adaugă restricţiile la care sunt supuse băncile ruseşti aduc cu ele teama intrării acestei ţări în incapacitate de plată. Rusia nu s-a mai confruntat cu o asemenea criză de peste 20 de ani, mai exact din 1998.

Efectele economice ale războiului sunt devastatoare pentru Rusia. Economia se pregătea de o expansiune semnificativă în acest an, însă ultimele trei săptămâni de război şi sancţiuni au şters cu buretele orice şansă de revenire şi dezvoltare pe plan economic. Economiştii prognozează o scădere cu 9% a economiei în acest an.

În încercarea de a-şi proteja investitorii locali de şocul sancţiunilor europene, Banca Centrală a închis Bursa de la Mocova până pe 18 martie.

În această furtună economică, Anton Siluanov rămâne pe poziţii şi promite să sprijine băncile ruseşti, chiar şi pe cele lovite direct de sancţiuni.

„Nivelul actual al rezervelor ne permite să întindem o mâna de ajutor chiar şi băncilor care au devenit ţinta Vestului”, a spus Ministrul de Finanţe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.