Războiul dintre Israel şi Hamas: Tel Avivul apelează la producătorul controversatului software de spionaj Pegasus pentru ajuta la monitorizarea ostaticilor din Fâşia Gaza

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 27 octombrie 2023 25 afişări

Serviciile de securitate ale Israelului apelează la companii de programe de spionaj, inclusiv la producătorul controversatului software Pegasus, pentru a ajuta la urmărirea ostaticilor din Fâşia Gaza, potrivit mai multor persoane familiare cu această chestiune, raportează Bloomberg.

NSO Group şi Candiru, ambele aflate pe lista neagră a SUA, sunt rugate să îşi îmbunătăţească rapid capacităţile de spionaj pentru a răspunde nevoilor stabilite de forţele de securitate ale ţării, potrivit a patru surse din industria securităţii cibernetice şi unui oficial guvernamental israelian. Acestea, împreună cu alte câteva firme de software, colaborează la îndeplinirea cererilor guvernamentale, oferindu-şi în mare parte serviciile gratuit, au declarat persoanele în cauză, care au cerut să nu fie identificate deoarece nu sunt autorizate să comenteze operaţiunile militare ale statului.

Ministerul Apărării nu a răspuns întrebărilor suplimentare adresate de Bloomberg. Forţele de apărare israeliene şi NSO, care produce Pegasus, au refuzat, de asemenea, să comenteze.

Candiru este pregătită să contribuie la efortul de război în orice mod este necesar, a declarat joi compania, fără a da mai multe detalii.

Peste 200 de persoane - dintre care şi străini - sunt captive în Gaza. Deşi în ultimii ani Israelul a făcut eforturi considerabile pentru a asigura recuperarea ostaticilor, violenţa atacurilor surpriză din această lună a dus la un sprijin solid pentru o potenţială invazie. Guvernele occidentale fac presiuni pentru mai multe negocieri, iar preşedintele american Joe Biden a citat miercuri siguranţa ostaticilor ca fiind unul dintre motivele pentru care Israelul ar trebui să întrerupă ofensiva terestră.

Israelul a discutat despre posibilităţile de salvare a ostaticilor cu alte guverne, care au oferit informaţii şi expertiză cu privire la modul de extragere a prizonierilor în cazul în care eforturile diplomatice prin intermediul Qatarului şi Egiptului eşuează, potrivit unor persoane separate, familiarizate cu discuţiile.

Dintre ostatici, mai mult de jumătate au paşapoarte străine. Patru ostatici au fost eliberaţi de la începutul luptelor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.