Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunţă că va continua discuţiile cu sindicatele pentru creşterea salariului minim

Autor: Petru Mazilu Postat la 29 decembrie 2020 176 afişări

Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunţă că va continua discuţiile cu sindicatele pentru creşterea salariului minim

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că vor fi noi discuţii cu sindicaliştii despre salariul minim pe economie, astfel încât acesta să crească în următorii ani. De asemenea, demnitarul promite ajutoare pentru categoriile profesionale afectate de criză şi soluţii pentru vaccinarea salariaţilor.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali, pentru adoptarea unui mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim. Anunţul a fost făcut la finalul discuţiei de marţi pe care ministrul a avut-o cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, în timpul discuţiilor, Turcan le-a spus liderilor sindicali că „propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp.”

Totodată, ministrul le-a propus reprezentanţilor „Cartel Alfa” să participe la discuţii astfel încât până la jumătatea anului viitor să se ajungă la o soluţie privind creşterea treptată a salariului minim.

„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă. Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Raluca Turcan a mai spus că va propune ca toţi salariaţii din linia întâi, indiferent de domeniul de activitate, să să aibă prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare. De asemenea, sindicaliştii au fost invitaţi să propună soluţii pentru utilizarea fondurilor europene alocate pentru ajutorarea categoriilor afectate de criza Covid-19.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
raluca turcan,
salariul minim,
discuţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.