Raiffeisen Bank va plăti 19 milioane euro către clienţi care au contractat credite în perioada 2006-2009, reprezentând restituirea unor dobânzi, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Autor: Roxana Rosu Postat la 02 noiembrie 2022 176 afişări

Raiffeisen Bank va plăti 19 milioane euro către clienţi care au contractat credite în perioada 2006-2009, reprezentând restituirea unor dobânzi, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

ANPC a anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank,  menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, banca urmând să restituie dobânzile încasate pentru credite în lei, euro şi franci elveţieni în perioada 2006-2009.

Diferenţele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la aproximativ 19 milioane de euro. Decizia vizează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank.

Instanţa a confirmat practic un ordin din 2017 emis de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit comunicatului ANPC, caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.

În opinia ANPC, banca nu a informat în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale împrumuturilor şi drept urmare i-a determinat pe aceştia să ia o decizie – contractarea creditelor respective - pe care altfel nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut nivelul la care dobânda avea să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza.

”Indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcţie de tipul de credit, suma şi perioada de creditare”, se mai arată în comunicatul Autorităţii.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze Raiffeisen Bank.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
consumatori,
anpc,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.