LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro: Cum a fost anul trecut pentru piaţa rezidenţială şi ce perspective sunt pentru dezvoltarea acesteia în 2023?

Rafila spune că nu sprijină reintroducerea stării de alertă, pe fondul creşterii cazurilor Covid

Autor: Cosmin Pirv Postat la 20 iulie 2022 74 afişări

Rafila spune că nu sprijină reintroducerea stării de alertă, pe fondul creşterii cazurilor Covid

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că personal nu sprijină o eventuală reintroducere a stării de alertă, pe fondul creşterii cazurilor de Covid-19.

„Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situaţia în care lucrurile scapă de sub control şi nu cred că vom ajunge într-o astfel de situaţie”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Acesta spune că, în acest moment, la nivel naţional sunt ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienţii Covid.

Alexandru Rafila spune în contextul în care bilanţul Covid-19 a crescut masiv în ultima perioadă că „asistăm la continuarea creşterii începute în urmă cu circa patru săptămâni, aşa-numitul val al şaselea (...). Cred că această tendinţă crescătoare va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august. Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neaşteptat, important este să fim pregătiţi din punct de vedere al acordării asistenţei medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor şi pe de

altă parte să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienţii care fac eventuale forme mai grave sau complicaţii”.

Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să poarte masca de protecţie în spaţiile închise aglomerate.

„Noi am luat deja măsura utilizării măştii în unităţile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecţii, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unităţile sanitare au la dispoziţie actul normativ şi comunicarea făcută de către Ministerul Sănătăţii, ca să introducă utilizarea măştii în spaţii închise în unităţile sanitare (...), însă noi nu avem la dispoziţie în momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie o pârghie legală, care să impună obligativitatea măştii în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru. Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situaţia epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS. Ştiţi bine că încă de acum o lună de zile, noi am recomandat utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măştii şi încercăm să lămurim populaţia, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în

comun”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă este exclusă reintroducerea stării de alertă, ministrul a răspuns: „Aici nu pot să mă pronunţ, este o chestiune care depăşeşte competenţa Ministerului Sănătăţii. Eu sper să nu fie nevoie de aşa ceva, dacă noi o să reuşim să gestionăm bine din punct de vedere al asistenţei medicale, dacă oamenii înţeleg să aplice măsurile acestea simple, cum ar fi utilizarea măştii, eu personal nu sprijin un astfel de demers, pentru că el este unul extrem, care poate fi luat numai în situaţia în care lucrurile scapă de sub control şi nu cred că vom ajunge într-o astfel de situaţie”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alexandru rafila,
stare de alertă,
covid

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.