Rafila: Până la sfârşitul anului vor mai exista alocări suplimentare pentru spitale

Autor: Andreea Tobias Postat la 11 decembrie 2023 31 afişări

Până la sfârşitul anului vor mai exista alocări suplimentare de bani pentru spitale, crede ministrul Alexandru Rafila, răspunzând managerilor care se plâng de lipsa fondurilor. Ministrul menţionează şi medicii de familie care au anunţat că şi-ar putea închide cabinetele.

Rafila: Până la sfârşitul anului vor mai exista alocări suplimentare pentru spitale

În contextul în care managerii de spitale se plâng că nu sunt bani suficienţi, Rafila a declarat, luni, în Mehedinţi, că modul de finanţare al serviciilor de sănătate din România a rămas neschimbat de mulţi ani.

„Acum, într-un an în care au existat creşteri de costuri operaţionale, există astfel de dificultăţi. Guvernul a alocat 3,5 miliarde de lei pentru luna decembrie şi încă 200 de milioane la ultima şedinţă de guvern pentru finanţarea spitalelor şi a programelor de sănătate. Opinia mea este că până la sfârşitul anului vor mai exista alocări suplimentare către Casa Naţională care se poate să dea sume suplimentare spitalelor care au contract cu casele judeţe”, a spus ministrul.

Referitor la anunţul medicilor de familie din judeţele Galaţi, Mureş şi Cluj, care au ameninţat că şi-ar putea închide cabinetele din cauza întârzierilor la plata serviciilor şi ar putea taxa consultaţiile, Rafila a afirmat că nu i se pare o abordare corectă.

„Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie, pune presiune pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an veniturile în medicina de familie au crescut substanţial. Se poate găsi o soluţie, dar trebuie ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau alţi prestatori de servicii medicale cu cei cu care au contract, respectiv cu reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate”, este de părere Rafila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
spitale,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.