Rafila explică de ce ajunge târziu în România vaccinul adaptat la noile tulpini Covid-19

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 noiembrie 2022 77 afişări

Trei milioane de doze de vaccin adaptat la noile tulpini Covid-19 vor ajunge în România în această lună. Alexandru Rafila explică de ce vin abia acum, în contextul în care unele ţări au aceste vaccinuri deja.

Rafila explică de ce ajunge târziu în România vaccinul adaptat la noile tulpini Covid-19

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, marţi, ce se întâmplă cu vaccinul adaptat la noile tulpini Covid-19 şi de ce ajunge atât de târziu în România”.

„Ştiţi din ce cauză? Pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici. Pentru că a fost un proces lung de negociere, de reducere a cantităţii pe care precedentul Guvern a contractat-o pentru 2022 şi 2023. Noi în acest an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin de la Pfizer şi atunci, având deja 6 milioane de doze expirate sau în curs de expirare, având frigiderele pline, m-am gândit că nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România. Din aceste 19 milioane de doze am vândut 7,5 milioane şi am negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană să reducem cantitatea restantă de 11,2 milioane la 3 milioane”, a răspuns ministrul.

Rafila a adăugat că în acest moment România este foarte aproape să semneze o comandă pentru 3 milioane de doze care vor ajunge în această lună în ţară.

Apoi, ministrul a afirmat că nu i se pare ca fiind târziu, în condiţiile în care sunt puţine îmbolnăviri.

„Si eu o să mă vaccinez cu doza a patra atunci când va fi disponibilă noua variantă a vaccinului împotriva Covid”, a declarat ministrul.

Întrebat cât costă noile vaccinuri adaptate, ministrul Sănătăţii a spus: „contractele sunt confidenţiale, dar pentru că tot am discutat tot timpul de sume, nu pot să vă spun preţul exact, dar atunci când am vândut 7,5 milioane de doze am făcut o economie de circa 150 de milioane de euro”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccin adaptat,
românia,
coronavirus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.