Rafila despre Murgeni: O situaţie absolut intolerabilă! Noi am fi demis managerul

Autor: Andreea Tobias Postat la 23 noiembrie 2023 30 afişări

Cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni este „absolut intolerabil”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Dacă spitalul ar fi aparţinut MS, managerul ar fi fost demis, spune Rafila, care vorbeşte despre procedura alimentaţiei din spitale.

Rafila despre Murgeni: O situaţie absolut intolerabilă! Noi am fi demis managerul

Rafila a fost întrebat, joi, dacă spitalele au voie să primească mâncare de afară, iar răspunsul său a fost un nu categoric.

Astfel, există 3 proceduri pentru distribuţia mâncării într-un spital: „fie pregăteşti mâncarea în spital şi ai blocul alimentar autorizat pentru pregătirea hranei, fie ai un contract de catering, dar el trebuie să fie autorizat să pregătească hrana şi să o şi transporte în condiţii de siguranţă - nu vreau să fac speculaţii, dar mănăstirea aceasta era la câteva zeci de kilometri de spitalul din Murgeni -, fie există posibilitatea unei donaţii pentru anumite produse, dar ele trebuie să fie însoţite de un certificat de calitate”.

„Sunt condiţii esenţiale care asigură sau generează un risc mult mai mic de apariţie a intoxicaţiilor. Nu putem accepta ideea că dacă vine cineva şi îşi oferă bunele intenţii, iar noi nu respectăm procedurile legale”, a adăugat ministrul.

Întrebat ce poate face ministerul în acest caz, Rafila a răspuns că poate fi amendat spitalul, însă importat este ca toată lumea să înţeleagă că, indiferent câtă bunăvoinţă există din partea unor donatori, pacienţii nu pot fi supuşi riscurilor.

Dacă spitalul ar fi aparţinut MS, nu primăriei, managerul ar fi fost demis, a adăugat Rafila: „Ministerul Sănătăţii sigur ar fi luat o măsură legată de suspendare a managerului pentru că este o situaţie absolut intolerabilă”.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, unul este în stare gravă, şi aproape 30 de oameni au fost duşi în alte spitale, după ce au mâncat alimente din peşte date „pomană” de către Mănăstirea Floreşti. Pacienţii au mâncat, de asemenea, conserve de peşte din stocul spitalului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
murgeni,
rafila,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.