Radu Mazăre a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Polaris

Autor: Laura Buciu Postat la 03 februarie 2022 241 afişări

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat, joi, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Polaris, unde a fost judecat pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată.

Radu Mazăre a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Polaris

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, joi, condamnare fostului primar Radu Mazăre la 5 ani de închisoare cu executare. În primă instanţă, fostul primar al Constanţei primise o pedeapsă de 9 ani şi 10 luni de închisoare.

„Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ştefan la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (...) la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată (...), contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare”, este decizia instanţei.

În acelaşi dosar Sorin Strutinsky a primit şi el o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. Banii ar fi fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai arată că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi Primăria Constanţa, condusă de Radu Mazăre, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

DNA precizează că şi în acest caz mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

Urmare a încheierii acestui contract, prejudiciul produs Primăriei Constanţa ar fi fost de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu ar fi fost Radu Mazăre.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polaris,
mazăre,
condamnare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.