PwC: Încrederea executivilor în creşterea economică scade dramatic

Autor: Andra Stroe Postat la 25 ianuarie 2019 67 afişări

Aproximativ 30% dintre liderii de afaceri consideră că ritmul creşterii economice globale va scădea în următoarele 12 luni. Procentul este de aproape 6 ori mai mare faţă de nivelul de 5% înregistrat anul trecut - un salt record în ceea ce priveşte pesimismul.

PwC: Încrederea executivilor în creşterea economică scade dramatic

Acesta este unul dintre rezultatele cheie a celei de-a XXII-a ediţii a raportului anual CEO Survey derulat de PwC la nivel global, pe un eşantion de peste 1.300 de executivi şi lansat în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Rezultatul este în antiteză cu recordul de optimism privind perspectivele de creştere ale economiei mondiale, înregistrat în ediţia de anul trecut a raportului, de la 29% la 57%.

Cu toate acestea, nu toate concluziile  sunt sumbre: 42% dintre executivi văd în continuare o îmbunătăţire a perspectivelor economice, deşi procentul este semnificativ mai mic comparativ cu cel de 57% înregistrat în 2018. Per ansamblu, aşteptările executivilor cu privire la creşterea economică globală sunt mai polarizate anul acesta, dar tendinţa generală este de a previziona scăderi ale ritmului de creştere. Cea mai pronunţată schimbare a fost observată în rândul directorilor executivi din America de Nord, unde optimismul a scăzut de la 63% în 2018 la 37%, cel mai probabil din cauza estompării efectelor stimulentelor fiscale şi a tensiunilor comerciale tot mai crescute. Executivii din Orientul Mijlociu se aşteaptă de asemenea la o scădere a ritmului  creşterii economice, cu cei care se declară optimişti în privinţa perspectivelor economiei globale scăzând de la 52% la 28%, datorită incertitudinilor economice tot mai crescute în regiune.

La nivel local, 38% dintre executivii români consideră că economia globală îşi va încetini creşterea. Procentul este aproape de trei ori mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut (13%). La polul opus, 33% dintre directorii generali din România au declarat că văd o accentuare a acesteia. Gradul de optimism a scăzut, raportat la anul trecut când 49% se aşteptau ca economia globală să aibă o creştere mai mare. 

De asemenea, scăderea optimismului directorilor executivi a influenţat  planurile de creştere pe care aceştia le aveau, dincolo de graniţele propriilor ţări. Statele Unite ale Americii rămân, cu o marjă mică, în continuare pe prima poziţie în topul ţărilor cele mai importante pentru creşterea afacerilor companiilor,  cu 27% dintre  executivi indicând acest lucru, o scădere semnificativă totuşi de la 46% care declarau acest lucru în 2018. A doua cea mai atractivă piaţă, China, a înregistrat de asemenea o scădere, 24% comparativ cu 33% în 2018. Per ansamblu, India este performera ediţiei de anul acesta, depăşind recent China în clasamentul economiilor majore cu cea mai rapidă dezvoltare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere economica,
scadere,
incredere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.