Putin susţine propunerea SUA de încetare a focului, dar pune condiţii drastice: Ce cere Moscova pentru a opri războiul şi cum ar putea condiţiile Rusiei să schimbe viitorul Ucrainei şi al lumii

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 martie 2025 50 afişări

Putin susţine propunerea SUA de încetare a focului, dar pune condiţii drastice: Ce cere Moscova pentru a opri războiul şi cum ar putea condiţiile Rusiei să schimbe viitorul Ucrainei şi al lumii

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia susţine, în principiu, propunerea americană de încetare a focului în Ucraina, însă a subliniat că luptele nu pot fi oprite până când nu sunt clarificate o serie de condiţii esenţiale, informează Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, a dus la sute de mii de morţi şi răniţi, a strămutat milioane de oameni, a redus oraşele la ruine şi a declanşat cea mai severă confruntare din ultimele decenii între Moscova şi Occident.

Sprijinul calificat al lui Putin pentru propunerea americană părea să semnaleze o disponibilitate de dialog faţă de Washington şi să deschidă calea pentru discuţii suplimentare cu preşedintele american Donald Trump.

Totuşi, Putin a subliniat că orice acord de încetare a focului trebuie să abordeze şi cauzele fundamentale ale conflictului, un avertisment important care sugerează că o astfel de încetare a focului ar putea dura mai mult decât îşi doreşte Trump.

„Suntem de acord cu propunerile de încetare a ostilităţilor”, a spus Putin reporterilor la Kremlin. „Ideea în sine este corectă şi o susţinem cu certitudine”.

„Dar trebuie să ne asigurăm că această încetare va conduce la pace pe termen lung şi va elimina cauzele fundamentale ale crizei.

Putin a afirmat că doreşte ca Ucraina să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, ca Rusia să obţină controlul total asupra celor patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind parte din Federaţia Rusă, şi ca dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată.

De asemenea, Putin a cerut relaxarea sancţiunilor occidentale şi organizarea de alegeri prezidenţiale în Ucraina, despre care Kievul consideră că sunt prematur organizate atâta timp cât legea marţială este în vigoare.

Preşedintele rus a enumerat mai multe aspecte legate de încetarea focului care trebuie clarificate şi i-a mulţumit lui Trump pentru eforturile de a pune capăt războiului. Atât Moscova, cât şi Washingtonul, consideră acum conflictul drept un război indirect, cu potenţialul de a escalada într-un conflict mondial major.

Trump, care a declarat că este dispus să discute la telefon cu Putin, a caracterizat declaraţia acestuia drept „foarte promiţătoare” şi a exprimat speranţa că Moscova „va face ceea ce trebuie”.

Trump a anunţat că Steve Witkoff, trimisul său special, a purtat discuţii cu oficiali ruşi la Moscova despre propunerea SUA, la care Kievul a acceptat deja să adere.

„Acum vom vedea dacă Rusia este sau nu pregătită să ajungă la un acord. Dacă nu va fi cazul, va fi un moment foarte dezamăgitor pentru întreaga lume”, a declarat Trump.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că se aştepta ca Putin să respingă propunerea, dar i-a fost teamă să-l informeze pe Trump despre acest lucru.

Putin prezintă acest conflict ca parte dintr-o bătălie existenţială cu un Occident aflat în declin, pe care îl acuză că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO şi prin invadarea a ceea ce el consideră a fi sfera de influenţă a Moscovei, inclusiv Ucraina.

 

Puterile europene sunt profund îngrijorate că Trump ar putea să abandoneze Europa în favoarea unui acord cu Putin, care ar putea include teme precum China, preţul petrolului, cooperarea în Orientul Mijlociu şi Ucraina.

 

Putin a afirmat că o încetare a focului trebuie să garanteze că Ucraina nu va folosi această perioadă pentru a se reorganiza şi a relua luptele.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.