Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, despre certificatul verde: Acest document nu este şi nu poate deveni restrictiv

Autor: Cosmin Pirv Postat la 02 decembrie 2021 482 afişări

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că certificatul verde nu este şi nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, despre certificatul verde: Acest document nu este şi nu poate deveni restrictiv

„Certificatul verde este un document care are o raţiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze, beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, a transmis joi Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta.

„Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au şi respectat şi vor respecta exemplar măsurile de prevenţie recomandate de autorităţile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism şi implicare în protejarea sănătăţii aproapelui. E datoria lor morală şi spirituală”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Acesta susţine că persoanele din rândul clerului care sfidează măsurile de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, „la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei”, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii, ci se şi autodiscreditează moral în societate.

„Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a adăugat Bănescu.

Premierul Nicolae Ciucă a spus joi că reprezentanţii cultelor au cerut ca cetăţenii să poată participa la slujbe fără certificat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vasile bănescu,
bor,
certificat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.