PSD nu susţine propunerea legislativă, iniţiată Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, prin care se înăspresc sancţiunile penale în cazul protestelor publice, transmit social-democraţii

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 28 martie 2023 44 afişări

PSD nu susţine propunerea legislativă, iniţiată Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, prin care se înăspresc sancţiunile penale în cazul protestelor publice, transmit social-democraţii

„ În forma actuală proiectul de lege intrat marţi în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea şi participarea la demonstraţii sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăşi fundamentul democraţiei. Libertatea de exprimare şi libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituţia României şi nu pot fi îngrădite în niciun fel. Poporul român este suveran, iar cetăţenii trebuie să aibă libertatea de a-şi exprima public nemulţumirile faţă de cei aleşi, fără a fi intimidaţi sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea”, potrivit unui comunicat de presă.

Prin urmare, PSD „nu va vota proiectul de lege în forma actuală”.

„În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului, propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancţionaţi direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autorităţile publice sau decidenţii politici. Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PNL propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnităţii persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 şi 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani. În forma actuală, aceleaşi fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”, se menţionează în finalul comunicatului.

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne, Lucian Bode, au depus un proiect de lege prin care elimină posibilitatea sancţiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniştii publice. Aceste infracţiuni ar urma să se pedepsească doar cu închisoarea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psd,
pnl,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.