Protest al senatorilor USR faţă de menţinerea sistemului dual de admitere în liceu

Autor: Laura Buciu Postat la 19 mai 2023 49 afişări

Senatorii USR au părăsit, vineri, dezbaterile din comisii pe legile Educaţiei, în semn de protest, după ce senatorii coaliţiei PSD-PNL au votat împotriva amendamentului USR de eliminare a sistemului dual de admitere în liceu.

Protest al senatorilor USR  faţă de menţinerea sistemului dual de admitere în liceu

„USR a avut amendamentul corect, care să readucă toţi elevii la un singur standard pentru a ajunge la liceu: evaluarea naţională şi repartiţia computerizată. Întreaga societatea civilă, elevii şi părinţii au susţinut acelaşi lucru, dar parlamentarii puterii au ţinut să rămână la o părere fixă. S-a ajuns la o aşa zisă soluţie cu 50% admitere duală care va crea o mare discriminare şi care nu are la bază niciun fel de date. Reprezentanţii ministerului nu au răspuns la niciuna din întrebările noastre”, spune senatorul USR Irineu Darău.

USR a militat pentru păstrarea unui sistem echitabil de admitere în liceu, care să nu discrimineze între elevii ai căror părinţi au bani de meditaţii şi cei care nu au posibilităţi materiale.

„După aproape o oră de dezbatere intensă pe tema examenului de admitere paralel, când 90% dintre argumente au fost împotriva, senatorii coaliţiei au trecut cu tancul peste orice argument. Se demonstrează din nou că există zero dezbatere şi zero dialog real pe aceste legi importante”, spune senatorul Ştefan Pălărie.

Potrivit USR, ministrul Ligia Deca a plecat de la această dezbatere importantă, „nu a considerat important să asculte vocea copiilor”.

„Sistemul specialilor este introdus încă din copilărie! Nu este nevoie de un nou examen în viaţa copiilor de clasa VIII, ci de îmbunătăţirea sistemului actual de evaluare. Argumentele noastre nu au fost ascultate şi de aceea am ieşit de sală. Senatorii puterii au rămas ca să voteze pe repede-înainte”, spune şi Simona Spătaru, senator USR şi membru în Comisia pentru Învăţământ din Senat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
liceu,
protest

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.