Proprietar, închiriez maşină

Autor: Andra Stroe Postat la 29 noiembrie 2019 383 afişări

Până de curând găseai, la doar un clic distanţă, nenumărate opţiuni de servicii de ridesharing şi închiriat maşini, dar niciuna în care să poţi închiria direct de la proprietar fără ca autoturismul să vină „la pachet” şi cu şoferul. Antreprenorul Aurelian Marin s-a gândit să alinieze şi România cu statele din Vest, lansând un serviciu de car sharing peer to peer, prin care proprietarii care vor să facă un venit în plus îşi pot închira autoturismele şoferilor fără maşină. Ce impact are însă un astfel de business asupra pieţei locale?

Proprietar, închiriez maşină

„În România sunt aproximativ 500.000 de maşini cu o vechime mai mică de 10 ani, care 90% din timp stau parcate”, spune Aurelian Marin, fondator al platformei Perpetoo şi proprietar al agenţiei de turism Paradis Vacanţe de Vis, cel mai mare touroperator de pe litoralul românesc. El remarcă faptul că în situaţia în care o maşină este folosită, de pildă, doar o zi pe săptămână, aceasta este utilizată doar puţin peste 14% din timp, restul de aproape 85% fiind irosit, cu toate că autoturismul are nevoie chiar şi în acest caz de întreţinere periodică. El subliniază, de asemenea, că atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe mari multe maşini sunt neutilizate în anumite intervale de timp, blocând parcările, benzile de circulaţie, străzile şi spaţiile verzi; de aceea, susţine antreprenorul, un serviciu de tip Perpetoo aduce o creştere a utilizării automobilelor cu până la 45%.

În plus, conform unei statistici citate de reprezentanţii businessului, o maşină închiriată în acest regim poate scoate de pe drum până la 13 autoturisme, contribuind la fluidizarea traficului în marile oraşe prin eficientizarea parcului auto deja existent, dar şi prin impactul important deopotrivă asupra mediului şi economiei. Printre avantajele economice ale platformei antreprenorul menţionează faptul că şoferii economisesc bani, iar proprietarii fac bani, dar şi că este promovată economia locală, iar banii sunt păstraţi în plan local, creându-se astfel o piaţă mai competitivă de închirieri de maşini.

Impactul asupra mediului se resimte prin faptul că sunt mai puţine congestii în trafic, mai puţine gaze toxice şi este redusă amprenta utilizatorului asupra mediului cu 43%. Un alt studiu citat de reprezentanţii Perpetoo arată că piaţa globală de închirieri auto va creşte până în 2023 de la valoarea din prezent, de 53 de miliarde de euro, pînă la 60 de miliarde de euro. În România, în schimb, aceasta are în momentul de faţă o valoare de 115 milioane de euro, urmând să crească în următorii patru ani cu 24 de milioane de euro.

Antreprenorul spune că noutatea pe care o aduce Perpetoo este legată în primul rând de modelul de business. Astfel, pe lângă cele trei categorii deja întâlnite pe piaţă: rent-a-car clasic (fără şoferi şi cu flote deţinute, de pildă Hertz, Avis sau Autonom), ridesharing clasic (cu şoferi şi cu flote deţinute – firmele de taximetrie, BlackCab), ridesharing (cu şoferi şi fără flote deţinute, precum Uber, Clever şi Yango), Perpetoo a deschis o categorie nouă, a serviciului de Peer to Peer car sharing (de la persoană la persoană), fără flote deţinute şi fără şoferi. În rândul jucătorilor internaţionali cu model de business similar Marin menţionează Turo (SUA, Canada şi Marea Britanie), Getaround (SUA, Franţa, Spania şi Germania) sau SnappCar (Olanda, Germania şi Danemarca).

Investiţia a fost de 450.000 de euro din capital privat românesc, bani direcţionaţi atât în dezvoltarea softului cât şi în comunicare şi marketing. „Momentan nu avem ca ţintă recuperarea investiţiei, ci dezvoltarea platformei“, spune antreprenorul. Echipa businessului este formată din 40 de specialişti care lucrează la dezvoltarea platformei, realizarea designului, optimizare, marketing şi promovarea în social media. De la lansare până în prezent au fost listate 50 de maşini. Primul autoturism a fost închiriat pe platformă în data de 25 octombrie 2019, iar Marin estimează că până la sfârşitul anului 2020 Perpetoo va intermedia în jur de 25.000 de închirieri, iar pe platformă vor fi listate, în acelaşi interval de timp, circa 3.000 de autoturisme.  

Pe platformă durata minimă de închiriere a unui vehicul este de trei ore, iar cea maximă, de 30 de zile, preţurile fiind, în momentul de faţă, cuprinse între 12,5 şi 50 de euro. În primele săptămâni de la lansare, maşina închiriată cel mai des (de patru ori) a fost un Peugeot 2008 din 2014, cea mai scurtă perioadă de închiriere a fost de o zi, iar cea mai lungă, de trei zile, proprietarul cu cele mai multe maşini are listate trei autoturisme, iar şoferul cu cele mai multe închirieri a apelat la serviciile platformei de trei ori. În prezent serviciul a fost introdus în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi; momentan este disponibil doar pentru autoturisme de categoria B, folosite exclusiv pe teritoriul României. Din estimările reprezentanţilor Perpetoo, în Bucureşti există în jur de 220.000 de autoturisme care ar putea intra pe platformă, în Cluj, 52.000, 36.000 în Iaşi şi 46.000 în Timişoara. Până la sfârşitul anului viitor antreprenorul are în vedere acoperirea altor patru oraşe mari – Constanţa şi Braşov până în luna mai, fiind oraşe turistice, dar şi Sibiu şi Oradea.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească însă un autoturism pentru a putea fi listat pe platformă?

În primul rând, vechimea acceptată este de maximum 10 ani. De asemenea, maşina trebuie să aibă, obligatoriu, ITP, RCA, revizii şi rovinietă valabilă şi o capacitate de cel mult 8+1 locuri. Listarea maşinilor, precum şi închirierea acestora se fac exclusiv online, prin intermediul platformei, unde utilizatorii trebuie să îşi creeze un cont în categoriile dedicate, „Proprietar”, respectiv „Şofer”. Crearea conturilor şi utilizarea platformei sunt gratuite, doar tarifele de închiriere şi asigurare fiind plătite de către cei care vor să închirieze o maşină. Proprietarii maşinilor beneficiază de asigurare CASCO pe toată perioada de închiriere a maşinii, companiile-partenere în acest sens fiind UNIQA Asigurări şi Renomia SRBA Insurance Broker. Preţul închirierii unui autoturism, care cuprinde totodată şi asigurarea, este stabilit de proprietar, nu de platformă, iar plata se face întotdeauna cu cardul, către Perpetoo. Costul nu presupune nicio taxă ascunsă, iar clienţii pot selecta mai multe maşini pentru ca în final să o aleagă pe cea pe care şi-o doresc. În schimb, proprietarii care vor să îşi listeze una sau mai multe maşini pe platformă trebuie să deţină o firmă, un PFA, SRL sau SRL-D. Maşina trebuie înapoiată cu cantitatea de carburant cu care a fost preluată; în caz contrar, cel care a închiriat-o îi asigură proprietarului contravaloarea diferenţei. La nivel mondial, Marin spune că businessurile de acest tip opresc un comision de 15-40% din preţul închirierii maşinii. „În ceea ce ne priveşte, noi ne situăm în zona minimă. De exemplu, la un cost de 25 de euro pe închiriere, comisionul nostru va fi de 5 euro, încasaţi de la proprietar.“ Printre alte avantaje pe care le enumeră reprezentanţii Perpetoo se numără flexibilitatea perioadei de închiriere şi reducerea birocraţiei, asta deoarece documentele se completează direct în aplicaţie, la predarea maşinii fiind necesară doar inspectarea condiţiei autoturismului şi înmânarea actelor şi a cheilor.

Antreprenorul spune că nu se mai teme de faptul că românii sunt prea închistaţi când vine vorba de a pune la dispoziţia străinilor o proprietate personală, şi asta pentru că, odată cu lansarea platformei, simplul fapt că serviciul a fost primit bine în piaţă i-a demonstrat contrariul. „România absoarbe informaţii, tehnologie, noutăţi şi face paşi importanţi spre Vest, spune Aurelian Marin.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.