Proiect: TVA de 5% pentru cărţile electronice, la fel ca pentru cele tipărite

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 20 mai 2021 31 afişări

TVA-ului pentru cărţile digitale ar putrea să scadă de la 19% la 5%, la fel ca pentru cărţile tipărite, potrivit unei iniţiative legislative depusă în Parlament de deputaţii Sebastian Burduja (PNL) şi Cătălin Teniţă (USR PLUS).

Deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă a depus, alături de deputatul PNL Sebastian Burduja, în calitate de co-iniţiator, o iniţiativă legislativă prin care propune scăderea TVA-ului pentru cărţile digitale la 5%, la fel ca pentru cărţile tipărite. În prezent, TVA-ul pentru cărţile digitale este de 19%.

„O carte tipărită are TVA 5%, o carte electronică 19%. Acest lucru nu este compatibil cu dorinţa României de a merge spre o societate digitală. E nevoie să urmăm exemplul celorlalte 17 ţări din Uniunea Europeană care şi-au egalizat deja TVA-ul pe cota redusă, după Decizia Consiliului de la finalul lui 2018 care a permis acest lucru, potrivit căreia cărţile, indiferent de „forma de agregare”, sunt un bun esenţial”, transmite deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă.

În ciuda consumului mic de carte digitală din ţara noastră, Cătălin Teniţă arată că iniţiativa este necesară deoarece asistăm la o tranziţie digitală rapidă în întreaga lume, inclusiv în privinţa obiceiurilor de consum cultural, cu predominanţă la nivelul generaţiilor tinere care sunt obişnuite mult mai mult cu tableta sau telefonul decât cu mersul la biblioteci sau librării.

„Mai mult, criza provocată de Covid-19 a limitat mobilitatea oamenilor, fiindcă multe luni din 2020 şi 2021 librăriile şi bibliotecile au fost închise sau au avut program limitat, ceea ce a făcut ca volumele de carte achiziţionate sau împrumutate să scadă dramatic în raport cu anii anteriori. Amintim că în data de 2 octombrie 2018, la nivelul Uniunii Europene, Consiliul a convenit asupra unei propuneri ce permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicaţiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicaţiile electronice cu cele pentru publicaţiile pe suport fizic”, transmite USR PLUS.

Teniţă precizează că această iniţiativă are deja semnătura a peste 100 de paramnentari.

În momentul de faţă, piaţa de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană când o raportăm la numărul de locuitori, având o valoarea de circa 60-65 milioane euro anual, potrivit datelor Eurostat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
burduja,
teniţă,
tva

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.