Proiect de ordin: Declaraţiile 100 şi 101 vor fi modificate pentru a reflecta bonificaţiile acordate pentru plata impozitelor

Postat la 12 iulie 2020 131 afişări

Proiect de ordin: Declaraţiile 100 şi 101 vor fi modificate pentru a reflecta bonificaţiile acordate pentru plata impozitelor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să modifice declaţiile 100 şi 101 pentru a include bonificaţiile pentru plata trimestrială a impozitelor micro şi pe profit, conform celui mai recent proiect de ordin publicat pe site-ul instituţiei.

Ca urmare a stabiilirii aplicării de bonificaţii pentru plata în termen a impozitelor micro şi pe profit pentru primele trei trimeste din anul curent, ANAF vrea să modifice declaraţiile 100 şi 101.

Mai exact este vorba despre proiectul de ordin privind modificarea Anexei nr.4"Instrucţiuni de completare a formularului 100 «Declaraţie privind obligaţiile deplată la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs" la Ordinul preşedintelui ANAF nr.587/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă- publicat în data de 10.07.2020.

De asemenea, este vorba şi despre proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui ANAF nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit"şi 120 "Decont privind accizele"- publicat în data de 09.07.2020

Declaraţia 100 este depusă trimestrial de către plătitorii de impozit pe profit şi de plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Prin Legea nr.54/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2020 privind unele măsuri fiscale şi modificarea unor acte normative, articolul 1 se completează cu prevederi referitoare la acordarea unei bonificaţii pentru plata la termen a impozitului pe profit şi a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, datorate pentru trimestrul II şi trimestrul III al anului 2020, scrie în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Declaraţia 101 este folosită de plătitorii de impozit pe profit pentru raportarea impozitului pe profit pentru anul anterior.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.33/2020, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează acordarea unei bonificaţii pentru plata la termen a impozitului pe profit, datorat pentru trimestrele I-III ale anului 2020, scrie în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Ca urmare, se impune modificarea formularului 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit” şi a instrucţiunilor de completare a acestuia, prin introducerea unui rând pentru evidenţierea bonificaţiei aplicate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2020, scrie în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Pentru a intra în vigoare, proiectele de ordin trebuie aprobate de şefa ANAFşi publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.