Prognoza agrometeorologică pentru perioada 8-14 iunie

Postat la 08 iunie 2013 87 afişări

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, informează Administraţia Naţională pentru Meteorologie.

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 8-14 iunie

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11 şi 24 de grade, valori apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19 şi 30 de grade, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7 şi 18 grade, în majoritatea zonelor de cultură.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local căderi de grindină. De asemenea, cantităţile de precipitaţii vor putea fi mai însemnate din punct de vedere agricol, în majoritatea regiunilor.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, centrul şi estul Olteniei, sud-estul şi local în vestul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată şi puternică.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-50 cm se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în aproape toate regiunile agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Dobrogea, centrul şi estul Olteniei, estul şi sud-vestul Munteniei, precum şi în sud-estul Moldovei.

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În general, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-8-14-iunie-10943108
10943108
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.