Producătorul de ambalaje Promateris, controlat majoritar de familia Pogonaru, vrea să efectueze o operaţiune de majorare de capital de până la 125 mil. lei pentru procesele de creştere prin M&A. Plus de 330% pe acţiuni în ultimul an

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 14 martie 2022 48 afişări

Producătorul de ambalaje Promateris, controlat majoritar de familia Pogonaru, vrea să efectueze o operaţiune de majorare de capital de până la 125 mil. lei pentru procesele de creştere prin M&A. Plus de 330% pe acţiuni în ultimul an

Consiliul de Administraţie al Promateris (PPL), grup industrial român şi principalul producător de ambalaje biodegradabile şi compostabile în Europa Centrală şi de Est, a aprobat astăzi o operaţiune de majorare de capital social în valoare de până la 125 de milioane de lei, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Operaţiunea va fi supusă aprobării acţionarilor din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 18/19 aprilie 2022 şi are ca scop finanţarea strategiei de creştere accelerată şi a activităţilor de tip M&A, care „vor contribui la accelerarea expansiunii şi consolidarea poziţiei Promateris în această zonă geografică”.

„Vom face acest lucru atât prin creşterea valorii adăugate pe produs, prin demersurile companiei de cercetare şi dezvoltare, cât şi prin dezvoltarea pe noi pieţe. Am identificat o serie de oportunităţi de creştere în regiune şi ne propunem să fim pregătiţi pentru a răspunde cu agilitate oportunităţilor de achiziţii de noi capacitaţi de producţie în regiune prin M&A. Suntem in situaţia de a genera valoare pentru acţionari prin livrarea de profituri consistente,  şi de a aduce o schimbare reală în industria ambalajelor,” a declarat Tudor Georgescu, CEO al Promateris.

Societatea listată pe piaţa principală a BVB plănuieşte să achiziţioneze noi companii care să poată fi integrate în grup pentru a diversifica portofoliul de produse şi care vor fi capabile să genereze valoare adăugată ridicată, sprijinind crearea de sinergii la nivelul grupului.

Pe lângă potenţialele tranzacţii de M&A de pe piaţa europeană, Promateris urmează să investească în continuare în dezvoltarea de noi produse cu valoare adăugată crescută, ce au la bază activităţile de R&D din cadrul companiei. Promateris va începe, de asemenea, producţia de materie primă pe bază de amidon de porumb, adresată producţiei de ambalaje biodegradabile şi compostabile. Odată cu lansarea acestei linii de business, Promateris va fi prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb dezvoltând o serie de reţete si proceduri proprii, se arată într-un comunicat al companiei.

Acţiunile PPL nu au afişat nicio dinamică astăzi, înregistrându-se tranzacţii de numai 4.345 de lei. În ultimele 12 luni, compania este pe plus cu 328,6%, pe un rulaj de circa 1,4 milioane de lei. Valoarea de piaţă este de aproximativ 465 de milioane de lei.

Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri consolidată de 187,5 milioane de lei, în urcare cu 62% faţă de 2020, şi un profit net de 18,7 milioane de lei, plus 405%.

Din acţionariat fac parte Florin-Ion Pogonaru (40,5%), alţi acţionari (26,5%), SC Nord SA (21,3%) şi Tudor Georgescu (11,7%). Promateris a fost fondată în anul 1957, iar din 1997 este listată pe piaţa principală a BVB.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.