Procurorul general: Aparenţa este că legile se fac după moravurile sau năravurile inculpaţilor, nu după standarde

Postat la 04 iulie 2018 30 afişări

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la sediul CSM, că modificarea codurilor penale dezincriminează abuzul în serviciu şi că există aparenţa că legile se „fac după moravurile sau năravurile inculpaţilor”, nu după standardele în vigoare.

Procurorul general: Aparenţa este că legile se fac după moravurile sau năravurile inculpaţilor, nu după standarde

„Este o zi importantă în care trebuie să ne gândim bine ce facem, pentru a nu regreta mai târziu. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact, pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. În ultimii patru ani, au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Am căutat printre aceşti inculpaţi, să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude. Nu am găsit niciun caz. Ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracţională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofistifcat. Presupune mereu folosirea unor terţi, paravan, oameni de paie, care primesc foloasele respective şi dispar”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Procurorul general a mai spus că, până în prezent, nu a mai întâlnit o asemenea grabă în adoptarea unor legi.

„Evident că niciodată nu a fost o asemenea grabă în discutarea, în analizarea unui text de lege, dar niciodată nu a fost vreo tentativă de a dezincrimina o faptă gravă, aşa cum este abuzul în serviciu. Adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcţionarii publicic şi aleşii se vor orienta după acest cadru legal. În mod surprinzător, aparenţa acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor şi nu după standardele pe care trebuie să le adoptăm. (...) Potrivit acestui proiect de articol, infracţiunea de abuz în serviciu ar fi dezincriminată, ceea ce ar rămâne în Codul Penal, este doar o formă de text care ar indica faptul că nu s-a abrogat abuzul în serviciu total, însă în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia reţinută în text, înseamnă că textul este formal. Ar rezulta că cei 2.099 de inculpaţi ar fi achitaţi, iar prejudiciul de 4 miliarde lei nu ar mai fi recuperat”, a mai spus procurorul general.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.