Procurorii ridică documente de la sediul City Insurance, într-un dosar privind infracţiuni de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu

Autor: Roxana Rosu Postat la 23 septembrie 2021 57 afişări

Procurorii ridică documente de la sediul City Insurance, într-un dosar privind infracţiuni de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu

Procurorii de la Parchetul General au mers joi la sediul companiei City Insurance pentru a ridica documente, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu, a anunţat Poliţia Capitalei.

”Astăzi, 23 septembrie 2021, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în baza delegării emise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pun în aplicare o ordonanţă de ridicare de înscrisuri. Cercetările sunt efectuate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu şi vizează activitatea unei societăţi de asigurare – reasigurare”.

La rândul lui, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au ridicat astăzi obiecte şi înscrisuri de la sediul ”City Insurance SA”.

”Precizăm că ridicarea de obiecte şi înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, şi uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal”, se precizează în comunicatul Parchetului.

Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) a anunţat săptămâna trecută că va trimite în faliment compania de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania cu o cotă de piaţa de 45%, ca urmare a faptului că nu a venit niciun investitor să o salveze, iar indicatorii de capital nu au fost restabiliţi.

City Insurance, liderul pieţei asigu­rărilor, cu subscrieri de peste 2 mld. lei în 2020, a fost sancţionată de către ASF cu amenzi record, suspendarea ma­nage­mentului şi trecerea sub ad­mi­nis­trarea Fondului de Garantare a Asi­gu­ra­ţilor, valoarea cumulată a amenzilor pentru asigurător şi management depăşind 10,9 mil. lei.

În luna ianuarie, ASF a amendat compania cu 500.000 lei, pe fondul întârzierilor la plata despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA. De asemenea, Autoritatea constata la acea dată că societatea nu a formulat în scris oferte de depăgubire justificată în termenul prevăzut de lege şi nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Tot în ianuarie, ASF a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracţiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piaţa de capital, cât şi pe piaţa asigurărilor, în anii trecuţi.

Potrivit Digi24, la DIICOT a fost depusă în urmă cu câteva luni şi o plângere din partea acţionariatului City Insurance, care ar acuza angajaţii din România care au gestionat compania de mai multe infracţiuni: constituire de grup infracţional, bancrută frauduloasă.

MIşu Negriţioiu, fost preşedinte ASF în perioada 2014-2017, a declarat recent pentru Ziarul Financiar că City Insurance a pre­zen­tat aceleaşi proble­me privind ce­rinţa de ca­pital minim, rezer­vele tehnice şi solvabilitatea, încă din perioada 2016-2017, după ce a încălcat o restricţie impusă de Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) la acea vreme de a-şi limita ponderea poliţe­lor RCA la 75% din volumul subscrie­rilor anului anterior.

După revocarea lui Mişu Negriţoiu, conducerea ASF a fost preluată de Leonardo Badea, economist de pro­fesie, care a ră­mas în funcţie până în anul 2019, când  a demisionat pentru a ocupa poziţia de viceguvernator al BNR.

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere a fost condusă de un consiliu format din opt membri, din care patru membri executivi şi patru membri neexecutiv. În perioada în care Leonardo Badea a stat la conducerea ASF, nu s-a efectuat nici un control mai amănunţit la compania City Insurance şi nici nu s-au luat măsuri în acest sens.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.