Procesatorii de lapte au pierdut zeci de milioane de euro

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 martie 2013 39 afişări

Vânzările de lapte au scăzut cu aproape 45% în ultimele zile, iar procesatorii au înregistrat pierderi de câteva zeci de milioane de euro din cauza scandalului aflatoxinei.

"Vânzările au scăzut cu 30% până acum două zile, comparativ cu acum două săptămâni, dar trendul este spre 45% scădere", spune Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL. El evaluează pierderile procesatorilor de lactate din ultimele zile la câteva zeci de milioane de euro.

Reprezentantul patronatului spune că relansarea consumului va întârzia, deoarece se suprapune cu postul Paştelui. "Produsele lactate de pe rafturile magazinelor sunt foarte sigure. Nu înţeleg de ce a trebuit să riscăm toată industria românească pentru anumite interese", a mai spus el.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA) a făcut publice, joi, rezultatele anchetei pentru determinarea conţinutului de aflatoxină M1 din lapte şi a arătat că, din cele 1.335 de probe recoltate, 67, reprezentând 5 la sută, au fost pozitive. Din cele 67 de probe de lapte în care s-a găsit aflatoxină peste limita europeană admisă (0,05 la sută), 34 au provenit din ferme, cinci - de la centre de colectare, opt - de la automate de vânzare, iar 20 - din unităţi de procesare. În cadrul anchetei, au fost verificate 785 de ferme, probe pozitive fiind la 4,3 la sută dintre acestea, 177 de centre de colectare, 134 de automate pentru vânzare şi 239 de unităţi de procesare.

Cu acelaşi prilej, 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud au fost închise temporar, echivalentul a 14 la sută din numărul total de automate din România, 193 de tone de lapte crud au fost oprite de la procesare/vânzare, ceea ce reprezintă 0,03 la sută din producţia lunară a României, iar 104 tone de produse lactate au fost reţinute în depozitele unităţilor de procesare şi distruse, respectiv 1,66 la sută din producţia lunară a României.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
lapte,
lactate,
aflatoxina,
APRIL,
ANSVSA,
scandal,
vanzari
/actualitate/procesatorii-de-lapte-au-pierdut-zeci-de-milioane-de-euro-10686381
10686381
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.