Probleme in paradis: statisticile Poloniei privind PIB si deficitele ar putea fi gresite

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 martie 2011 42 afişări

Un consilier al guvernatorului bancii centrale din Polonia, Miroslaw Gronicki, a recunoscut ca exista "probleme serioase" cu datele statistice despre balanta de plati si ca "erorile si omisiunile" au ajuns la nu mai putin de 4% din PIB, mai ales ca efect al unor importuri subestimate cu pana la 10-15 mld. euro numai pentru 2010.

Ca urmare, tot peisajul se schimba: deficitul bugetar si de cont curent in PIB ar avea ponderi de circa 7-8% in PIB, iar datoria s-ar situa probabil peste nivelul de 55% din PIB. Efectul, apreciaza Gronicki, este punerea in discutie a tuturor datelor privind PIB din 2004 incoace, de la intrarea in UE, si deteriorarea inevitabila a increderii investitorilor, siliti sa vada ca Polonia nu e deloc economia-model pe care au crezut-o.

"In balanta de plati, in categoria de erori si omisiuni, exista sume mari care duc la un deficit de 4% din PIB. Daca ele sunt cauzate de importuri subestimate, atunci deficitul comercial si al serviciilor e mai mare si in consecinta si deficitul de cont curent e mai mare. O astfel de situatie i-ar face pe investitorii financiari sa-si schimbe felul cum vad Polonia si ar avea impact asupra estimarilor privind PIB, cu toate implicatiile - supraestimarea PIB, subestimarea datoriei si a deficitului", a declarat Gronicki pentru Reuters.

Lars Christensen, analist al Danske Bank, noteaza ca numai Polonia si Romania, dintre toate statele UE, nu raporteaza datele macroeconomice conform cu standardele contabile ale Eurostat (ESA95), aratand ca problema Poloniei cu "erorile si omisiunile" din statistici dateaza din 2004, de la aderarea la UE. "Am putea avea brusc situatia in care Polonia sa aiba de fapt ambele deficite in 2010, cel bugetar si cel de cont curent, aproape de 10%, in contrast flagrant cu perceptia generala a pietelor despre aceasta tara ca destinatie de investitii de calitate", afirma Christensen.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/probleme-in-paradis-statisticile-poloniei-privind-pib-si-deficitele-ar-putea-fi-gresite-8101664
8101664
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.