Primăria cumpără „plămâni verzi” pentru Cluj-Napoca. Sistemele inteligente „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer curat

Postat la 06 octombrie 2020 793 afişări

Primăria Cluj-Napoca cumpără trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, care, cu ajutorul unor licheni, vor reduce poluarea din oraş.

Primăria cumpără „plămâni verzi” pentru Cluj-Napoca. Sistemele inteligente „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer curat

Investiţia este estimată la 1.000.000 de lei, bani proveniţi din fonduri bugetare, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind data de 19 octombrie 2020.

Primăria Cluj-Napoca a întocmit Planul Integrat de calitate a aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot şi de particule în suspensie, prezente în aerul înconjurător, plan care cuprinde măsurile adecvate pentru reducerea nivelului acestora până la valorile ţintă. Acesta a fost aprobat prin HCL nr. 281/03.06.2020.

„Această achiziţie poate fi considerată o măsură suplimentară de reducere a poluării aerului înconjurător din municipiul Cluj-Napoca care vine în completarea celor propuse în Planul Integrat de calitate a aerului pentru pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot şi particule în suspensie , în vederea reducerii poluării aerului sub valorile limită prevăzute de legislaţia europeană în domeniul calităţii aerului, la care se raportează şi ţara noastră”, se arată în caietul de sarcini al achiziţiei publice.

Cum funcţionează sistemul de reducere a poluării?

Sistemul inteligent de reducere a poluării aerului „City Trees” este dotat cu mai mulţi senzori care detectează calitatea aerului, cu senzori pentru zgmot, cu o conexiune 5G, dar şi cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer curăţat. Această curăţare se face prin intermediul unor panouri cu muşchi. Mai concret, muşchiul prinde praful din atmosferă şi se hrăneşte cu el, filtrând aerul în acelaşi timp.

Sistemul funcţionează pe principiul absorţiei de către speciile de muşchi a până la 80% din praf, prin eliberare de oxigen. Astfel, filtrul „Cityt Tree” asigură purificarea aerului.

Totodată, prin faptul că muşchii eliberează cantităţi mari de umiditate, se produce un efect perceptibil de răcire. Hidratarea sistemului este asigurată de un sistem performant de irigare, iar funcţionarea filtrelor şi starea lichenilor este monitorizată în timp real, scrie Monitorul de Cluj

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cluj napoca,
cumparare,
expirare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.