Prima ţară din lume care primeşte „unfriend” de la Facebook, după ce guvernul a cerut gigantului să plătească agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor

Postat la 18 februarie 2021 41 afişări

Prima ţară din lume care primeşte „unfriend” de la Facebook, după ce guvernul a cerut gigantului să plătească agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor

Facebook a blocat tot conţinutul media din Australia, inclusiv fluxurile de ştiri, în urma unei dispute economice cu Guvernul.

Paginile oficiale guvernamentale, avertismentele de siguranţă în situaţii de urgenţă şi reţelele de asistenţă socială au fost, de asemenea, eliminate de pe site-ul Facebook.

Legea australiană va impune giganţilor tech, precum Facebook şi Google, să încheie acorduri comerciale cu agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor.

Măsura a fost criticată imediat de producătorii de ştiri, politicieni şi susţinători ai drepturilor omului. Human Rights Watch: „O întorsătură alarmantă şi periculoasă a evenimentelor."

În Australia, dimineaţa de joi a venit cu mai puţină informaţie în online decât de obicei, relatează Reuters. Asta pentru că Facebook a blocat tot conţinutul media, inclusiv fluxurile de ştiri, în urma unei dispute economice cu Guvernul australian.

Măsura a fost criticată imediat de producătorii de ştiri, politicieni şi susţinători ai drepturilor omului, mai ales că paginile oficiale de sănătate, avertismentele de siguranţă în situaţii de urgenţă şi reţelele de asistenţă socială au fost eliminate total de pe site, împreună cu ştirile.

„Acţiunile Facebook, care astăzi i-a dat unfriend Australiei şi a întrerupt serviciile de informaţii esenţiale privind serviciile de sănătate şi de urgenţă, au fost atât arogante, cât şi dezamăgitoare”, a scris prim-ministrul Scott Morrison pe propria sa pagină de Facebook, folosind termenul popular ce desemnează acţiunea întreruperii legăturilor cu o altă persoană de pe reţeaua socială în cauză.

„Aceste acţiuni nu fac decât să confirme îngrijorările pe care un număr din ce în ce mai mare de ţări le exprimă cu privire la comportamentul companiilor Big Tech”, adaugă el, precizând că acestea „se consideră mai mari decât guvernele şi nu se supun normelor dictate de lege”.

Mişcarea Facebook reprezintă şi o despărţire de politica Google, deţinută de Alphabet Inc. Deşi ambii giganţi au ameninţat în trecut că vor bloca serviciile din Australia, Google a ales recent să încheie acorduri preventive cu mai multe puncte de vânzare.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
facebook,
australia,
blocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.