Prima ţară din Europa unde toţi angajaţii vor lucra doar 4 zile pe săptămână

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 februarie 2022 1766 afişări

Angajaţii belgieni şi-au câştigat dreptul de a munci doar patru zile pe săptămână, în loc de cele cinci obişnuite, fără pierderi din salariu, ca parte a unui acord care urmăreşte flexibilizarea unei pieţe a muncii mult prea rigide, scrie Bloomberg.

Prima ţară din Europa unde toţi angajaţii vor lucra doar 4 zile pe săptămână

Angajatorii vor avea în continuare dreptul de a respinge cererile angajaţilor pentru o săptămână de lucru redusă, cu condiţia să-şi explice refuzul în scris, a declarat vicepremierul şi ministrul muncii, Pierre-Yves Dermagne.

Pentru companii va deveni mai uşor să introducă munca de seară şi de noapte fără acordul prealabil al tuturor sindicatelor.

„Scopul este de a oferi oamenilor şi companiilor mai multă libertate de a-şi aranja timpul de lucru“, a declarat premierul Alexander De Croo. Doar aproximativ 71 din 100 de belgieni din grupa de vârstă 20-64 de ani au un loc de muncă, mai puţin decât media din zona euro de aproximativ 73%, potrivit datelor Eurostat.

Un acordul de coaliţie între şapte partide a stabilit ca obiectiv o rată de angajare de 80% până în 2030, o soluţie pentru finanţarea pensiilor şi a viitoarelor reduceri de impozite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
belgia,
angajaţi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.