Prima reuniune a Comandamentului de iarnă. Burduja: Suntem mai pregătiţi decât oricând

Autor: Cosmin Pirv Postat la 03 noiembrie 2023 23 afişări

Suntem mai pregătiţi decât oricând, pe toate fronturile, susţine ministrul Energiei Sebastian Burduja, care a anunţat joi că a avut loc prima reuniune a Comandamentului de iarnă.

Prima reuniune a Comandamentului de iarnă. Burduja: Suntem mai pregătiţi decât oricând

Ministrul Energiei a scris joi seara, pe Facebook, despre mai multe veşti bune în aceste zile. Prima dintre acestea se referă la proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti.

„Suntem în procedura de achiziţie publică a studiului de fezabilitate, pentru o valoare maximă de 3,5 milioane euro şi o durată de până la 12 luni. Estimez că va fi semnat contractul până la finalul anului, iar la anul pe vremea asta, pe baza unui studiu solid, adus la zi, să avem o procedură competitivă de selecţie a unui partener privat. La ce interes există la nivel internaţional pentru această investiţie, am convingerea că vom reuşi să facem ceea ce România, din păcate, nu a reuşit de peste 40 de ani”, arată Sebastian Burduja.

El anunţă că a fost publicat ghidul final pentru producţie de energie regenerabilă (hidro, solar, eolian) pentru instituţii publice. Bugetul total este de 500 de milioane de euro şi vor fi peste 500 de posibili beneficiari, inclusiv şcoli, grădiniţe, spitale, instituţii culturale. Apelul va fi lansat în 15 noiembrie.

Ministrul a anunţat lansarea în consultare de piaţă pentru investiţii în energie geotermală, proiecte care vor fi susţine prin Fondul pentru Modernizare: „Investiţiile sunt necesare pentru echilibrarea reţelei, creşterea eficienţei energetice la nivelul României şi reducerea dependenţei de combustibilii clasici”.

„Am avut prima reuniune a Comandamentului de iarnă. Suntem mai pregătiţi decât oricând, pe toate fronturile. În condiţiile unei ierni normale, cu până la 2 episoade de viscol şi ger pe lună (de până la o săptămână fiecare), vom trece iarna doar cu gaz românesc şi fără nicio problemă majoră”, spune Burduja.

El a mai spus că a transmis Comisiei Europene prima versiune a noului Plan Naţional Integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice: „Au contribuit mai multe ministere şi agenţii, astfel am reuşim să recuperăm întârzierile şi să evităm o procedură de infringement”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sebastian burduja,
comandament,
iarnă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.