Prima autostradă care trece munţii: O asociere de constructori din Turcia vor construi cel mai dificil tronson din autostrada Piteşti Sibiu cu 28 mil. euro kilometrul

Autor: Bogdan Alecu Postat la 07 februarie 2022 219 afişări

Prima autostradă care trece munţii: O asociere de constructori din Turcia vor construi cel mai dificil tronson din autostrada Piteşti Sibiu cu 28 mil. euro kilometrul

Astăzi, 7 februarie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 2 a autostrăzii Sibiu-Piteşti, între Boiţa şi Cornetu. Cu o lungime de 31,33 km, durata de proiectare şi execuţie a acesteia este de 5 ani şi 6 luni. Contractul este finanţat din fonduri europene nerambursabile.

Ofertantul desemnat câştigător este ASOCIEREA MAPA INSAAT VE TICARET A.S. - CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S., cu preţul de 4.250.006.315,00 Lei fără TVA. Turcii au fost însă şi singurii ofertanţi. Cei de la Mapa au lucrat la proiecte precum centura Sofiei în Bulgaria

“Prima secţiune din tronsonul autostrăzii care va traversa Carpaţii intră în linie dreaptă!

CNAIR a semnat astăzi contractul în valoare de aproape 1 miliard de euro (4,250 miliarde lei, fără TVA) pentru Secţiunea 2 a autostrăzii Sibiu-Piteşti. Finanţarea este asigurată din fonduri europene. Cu o lungime de 31,33 km, Secţiunea Boiţa-Cornetu trebuie finalizată în anul 2027. Asocierea de antreprenori turci are la dispoziţie 18 luni pentru proiectare şi 50 de luni pentru execuţie”, a anunţat pe Facebook Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.

Pe traseul acestei secţiuni care face parte din coridorul 4 Pan-European vor fi construite 49 de poduri şi viaducte, 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m şi 1.590 m (lungime totală de 4.920 m), 1 ecoduct pentru mamifere mari în zona localităţii Lazaret, panouri fonoabsorbante în zonele în care traseul trece în apropiere de localităţi sau de arii protejate, aliniamente de arbori în dreptul localităţilor, pentru reţinerea poluanţilor atmosferici.

Având în vedere lungimea, turcii vor primi aproape 28 mil. euro pentru fiecare kilometru – cel mai mare contract după cel semnat cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania. Diferenţa este că acum turcii vor construi în cel mai dificil tronson de pe Valea Oltului, nu în dealurile din apropierea Clujului.

Pe traseul autostrăzii A1 Piteşti Sibiu contractele arată în felul următor:

Secţiunea 1 (Sibiu – Boiţa) de 13,17 km este în faza de execuţie. Aceasta are termen de finalizare anul 2023, însă dacă constructorul menţine ritmul, ar putea fi gata în 2022 – avantajul este că noua secţiune va permite ocolirea zonei Tălmaciu, unde la semaforul din localitate se formează coloane pe sute de metri.

Secţiunea 3 (Cornetu – Tigveni) de 37,4 km tocmai a fost semnat contractul.

Secţiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeş) de 9,86 km este în faza de proiectare şi are termen de finalizare: 2025.

Secţiunea 5 (Curtea de Argeş – Piteşti) de 30,35 km, este în faza de construcţie şi are termen de finalizare anul 2025.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autostrada,
turcia,
pitesti,
sibiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.