Previziuni 2022. Industria alimentară. Cum învaţă un sector de 60 de miliarde de lei să transforme grijile în oportunităţi
Scurtarea lanţului de distribuţie dintre producător şi consumator şi creşterea vânzărilor producătorilor români în mediul online faţă de cele din obişnuitul comerţ tradiţional au fost, poate, cele mai importante tendinţe în anul 2021 din industria alimentară şi a băuturilor, o piaţă evaluată la 60 mld. lei.
Scurtarea lanţului de distribuţie dintre producător şi consumator şi creşterea vânzărilor producătorilor români în mediul online faţă de cele din obişnuitul comerţ tradiţional au fost, poate, cele mai importante tendinţe în anul 2021 din industria alimentară şi a băuturilor, o piaţă evaluată la 60 mld. lei. În plus, mulţi dintre managerii din industria de profil consideră că pandemia de COVID-19 a venit cu oportunităţi, mai degrabă, decât cu provocări. Totuşi, ei recunosc că situaţia a fost mult îngreunată faţă de anul 2020, de preţurile în creştere, în lanţ, pentru toate materiile prime.
„În orice situaţie de criză, este esenţial ca liderul să fie capabil să transmită încredere, să traseze o direcţie, un scop“, a spus Ioan Popa, preşedintele Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, într-un interviu acordat recent pentru ZF.
Tranzacţiile continuă: „a funcţiona“ bine pe piaţă devine o prioritate
În 2021, au avut loc multe tranzacţii importante pe piaţa alimentară şi a băuturilor, având în vedere contextul dificil în care au fost puşi anumiţi producători de valurile de scumpiri ale materiilor prime şi utilităţilor. De exemplu, Scandia Foods din Sibiu a cumpărat două companii, Agra’s din Alba Iulia de la Dan Sărmăşan şi Ligia Sanda Stîncel, specializată în procesarea cărnii şi producţia de preparate pe bază din carne, şi Ron’s Land Green, companie care realizează produse congelate.
De asemenea, Luchi Georgescu, proprietara producătorului de mezeluri Meda Prod 98, spunea la finalul 2021 pentru ZF că a avut discuţii şi întâlniri cu investitori foarte serioşi care i-au propus să-i cumpere compania, dar a refuzat.
Anul viitor va începe, cu siguranţă, cu noi tranzacţii, dat fiind numărul de ordinul miilor de anunţuri de vânzare a unor fabrici de pe site-urile specializate de comerţ online, fie ele IMM-uri sau firme mari. Pe platforma Piaţa Afacerilor, de exemplu, se vinde o afacere pusă pe picioare în urmă cu 30 de ani, care are un abator şi o fabrică de procesare a cărnii o capacitate de tăiere de 40 tone/zi, modernizată în urmă cu zece ani. Suma pentru care este scoasă la vânzare se ridică la 7 milioane de euro.
Online-ul „strigă“ realizările şi primeşte investiţii mai mari
Comerţul online se conturează ca un canal principal de vânzare pentru reprezentanţii industriei alimentare, mai ales în contextul impredictibilităţii din HoReCa, marcată în ultimii doi ani de închideri şi redeschideri ale localurilor. În cazul Cramelor Cotnari de exemplu, al treilea cel mai mare jucător de pe piaţa vinurilor, vânzările online au ajuns la 10% din total în acest an, potrivit celor mai recente date oferite de companie. În cazul altor companii, el înseamnă chiar şi 15% din vânzările totale.
În 2022, una dintre direcţiile de investiţii ale companiei Boromir Ind, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de morărit, panificaţie şi patiserie din România, va fi în magazinul online, unde cererea este în creştere.
Brandurile vor investi în tehnologie şi inovaţie
La Lorraine România, parte din La Lorraine Bakery Group Belgia, un important producător de pâine congelată de pe plan local cu fabrică în Câmpia Turzii, a deschis în 2021 o linie nouă, cu echipamente de ultimă generaţie, care va dubla capacitatea fabricii.
„În 2022 vom instala o linie nouă de ambalare la pungă, dar vom investi şi în automatizări de procese logistice şi optimizări energetice. Bugetul total de investiţii va fi de circa 2 mil. euro“, au spus la finale anului trecut pentru ZF reprezentanţii Şapte Spice, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa de morarit din România.
Grupul Agricola, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, va miza în continuare pe inovaţie, după ce a scos pe piaţa cunoscutele ouă ochioase şi inmoase în urmă cu câţiva ani, dar şi alte produse noi.
Mâncarea se scumpeşte
Companiile din industria alimentară consumă cu utilităţile circa 10-15% din costul de producţie, din datele adunate de ZF de la reprezentanţi din piaţă. În contextul în care preţul energiei a bătut record după record şi a ajuns la circa 2.000 lei/ MWh, iar unele companii plătesc dublu pentru a produce, impactul se vede direct în buzunarul consumatorilor.
Cezar Gheorghe, expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor din România, consideră că vom trage după noi ultimele trei luni din 2021 şi vom simţi reculul în primul trimestru din 2022. „Tot ce va veni peste trei luni va purta amprenta crizei energetice pe care o trăim în ultima perioadă şi a scumpirii materiilor prime din ultimele două luni. Iar preţul îl plătim cu toţii, indiferent de mediul social. Alimentele sunt condiţionate de preţul materiei prime, costurile de procesare ce conţin energie şi de costurile logistice.“
Mâncare nouă
Trendurile internaţionale care se bazează pe ideea de protejare a mediului au început să îşi facă simţită prezenţa şi în piaţa românească, iar companiile trebuie să prindă acest tren. Eberhard Răducanu, CEO al Verdino Foods, care realizează produse pe bază proteină din mazăre, spune că în România există o evoluţie numerică incontestabilă în rândul consumatorilor care doresc să îşi diminueze consumul de carne şi implicit să îşi reducă impactul personal asupra mediului, însă fără a renunţa la savoarea şi textura cărnii sau la preparatele şi gustările lor preferate.
De asemenea, Marius Bîcu, director general al afacerii Ferma cu Omenie din judeţul Alba, care produce brânzeturi din lapte de vacă şi de oaie, a afirmat că producerea cărnii în laborator şi a ouălor din plante, din lupini, sună ciudat, iar la fel sună şi să mâncăm alge sau insecte, dar acesta va fi viitorul. „Multe companii investesc în astfel de mâncare.“
Publicaţia The Guardian a scris că compania franceză Ynsect a strâns 225 de milioane de dolari pentru a face cea mai mare fermă de insecte din lume, iar în Marea Britanie guvernul a dat companiei Entocycle o subvenţie de 10 milioane de lire pentru a face o fermă de larve.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe monitorulpartidelor.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro