Prevalenţa tulpinii britanice a crescut de mai bine de 8 ori în mai puţin de trei luni

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 06 aprilie 2021 21 afişări

Prevalenţa tulpinii britanice a crescut de mai bine de 8 ori în mai puţin de trei luni, iar acest indicator ar trebui să fie un semnal de alarmă, anunţă Medlife, după ce a anunţat, marţi, că a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanică din 92 de probe noi secvenţiate.

Prevalenţa tulpinii britanice a crescut de mai bine de 8 ori în mai puţin de trei luni

MedLife anunţă că un întreg lot de 92 de probe, analizat în această etapă a studiului de secvenţiere, conţine tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu şi potrivit raportului, provin din următoarele judeţe: Bucureşti – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Braşov – 9 cazuri, Dâmboviţa – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galaţi şi Constanţa – câte 3 cazuri, Argeş – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa şi Sibiu câte un caz.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei nu au identificat pe lotul analizat prezenţa altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană.

„În urmă cu mai puţin de trei luni anunţam identificarea primelor cazuri care conţineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, ştiind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecţiozitate, dar şi de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalenţa pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie şi ajungând, în

prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauţi, să respectăm cu stricteţe măsurile de protecţie, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, transmite Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO al Grupului MedLife spune că prevalenţa tulpinii britanice pe loturile analizate a ajuns la 100% într-un timp foarte scurt, în timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare şi-a temperat ritmul.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluţie care ne poate scăpa de această andemie,care va permite revenirea economică şi reluarea unui ritm cât mai normal al vieţii. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecţie nu pot fi diminuate. Autorităţile ar trebui să ia în vedere creşterea cât mai curând a capacităţii de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni şi alte valuri ale pandemiei”, adaugă Marcu. Marcu, Preşedinte şi CEO al Grupului MedLife.

Pe bază de secvenţiere, compania urmează să facă o evaluare a situaţiei epidemiogice în ţările aflate la graniţă cu România. Republica Moldova, aflată în scenariu roşu, este prima pe listă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
covid 19,
tulpină,
prevalenţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.