Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, la DNA Ploieşti pentru a da declaraţii în dosarul lui Iulian Herţanu

Autor: Daciana Ilie Postat la 19 martie 2015 30 afişări

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, a venit, joi dimineaţă, la DNA Ploieşti, pentru a da declaraţii în acest dosar, el spunând că până acum nu a făcut acest lucru.

Mircea Cosma, pus sub acuzare pentru sprijinirea unui grup infracţional în dosarul în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, s-a prezentat, joi, în jurul orei 9.20, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat.

Cosma, care a venit însoţit de avocatul său, a spus că până acum nu a dat declaraţii în acest dosar, el nefăcând alte precizări cu privire la calitatea sa de suspect.

Surse judiciare au declarat că, joi, la DNA Ploieşti este aşteptat şi fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD, Vlad Cosma, şi el inculpat în acelaşi dosar şi că, tot joi, procurorii anticorupţie au citat pentru audieri în acelaşi caz un alt politician din judeţ.

În acest dosar, Mircea Cosma se află sub control judiciar, iar pe perioada măsurii preventive nu are dreptul să exercite funcţia de şef al CJ Prahova. El a mai fost adus la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este arestat Iulian Herţanu, şi în 17 februarie.

Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa SC Grossman Engineering Group. În acelaşi dosar, au fost fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MIRCEA COSMA,
AUDIERI,
DNA
/actualitate/presedintele-cj-prahova-mircea-cosma-la-dna-ploiesti-pentru-a-da-declaratii-in-dosarul-lui-iulian-hertanu-14014404
14014404
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.