Presedintele BERD: Guvernele est-europene au in proprietate parti prea mari din economie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 decembrie 2010 20 afişări

In multe tari din Europa de Est, guvernele detin sau controleaza in mod nedorit parti prea mari din economiile nationale, iar privatizarea, care a stimulat dinamismul acestei regiuni la inceputul tranzitiei, ramane un proces neterminat, apreciaza Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

"Daca este facuta corect si transparent, privatizarea ramane un instrument important de atragere a investitiilor si de transformare a companiilor de stat in intreprinderi de succes, cu efecte durabile asupra economiei", scrie Mirow, intr-un articol publicat de Financial Times.

Nu numai privatizarea ramane insa un proces neterminat pe ansamblul regiunii, ci si reforma institutiilor publice, renuntarea la barierele in calea comertului liber si lupta contra coruptiei, noteaza Mirow. Investitorii mentioneaza, de asemenea, ca principale obstacole in calea afacerilor lor birocratia fiscala excesiva, infrastructura slaba si lipsa mainii de lucru calificate.

Pe masura ce iese din recesiune, Europa de Est este pe cale de a depasi din nou, ca ritm de crestere, economiile mai avansate din Vest si din SUA, insa regiunea ramane in urma altor zone cu economii emergente, precum Asia si America. Prognoza BERD de crestere economica pentru 29 de tari est-europene, Turcia, Rusia si fosta CSI este de 4,2% in acest an si 4,1% la anul. Potrivit unui recent sondaj in randul a 60 de economisti si citat de Thomas Mirow, zona euro ar urma sa creasca anul acesta cu 1,6% si in 2011 cu 1,4%, in timp ce tot pentru 2011, economistii prevad o crestere de 2,4% pentru SUA, 8,7% pentru Asia si 5,6% pentru America Latina.

Una dintre cheile pentru o redresare durabila este dezvoltarea pietelor locale de capital, care sa permita reducerea dependentei de sursele externe de finantare, asa cum a procedat Polonia, iar competitivitatea regiunii trebuie recladita, spre a face aceste tari atractive pentru investitii si a preveni o reintoarcere la deficitele mari de cont curent dinainte de criza, apreciaza seful BERD.

Romania ar urma ca in acest an sa aiba o scadere a economiei de 2%, iar la anul o crestere de 0,9%, a estimat BERD in raportul publicat in octombrie, care imbunatateste prognoza fata de cea din iulie, cand anticipa o scadere a PIB cu 3%. Inclusiv in aceste conditii, Romania ramane tara pentru care BERD anticipeaza cea mai proasta performanta pentru acest an pe ansamblul Europei Centrale si de Est, urmata de Croatia, cu o scadere economica de 1,5% (pentru care prognoza s-a inrautatit usor fata de iulie) si de Letonia, cu o restrangere a PIB de 1% (fata de estimarea din iulie de -2%). Toate celelalte state ar urma sa aiba crestere economica, in top fiind Slovacia, cu 4%, si Polonia cu 3,3%.

In privinta prognozelor pentru 2011, Romania ar urma sa aiba de departe cea mai firava crestere economica, in timp ce pentru toate celelalte tari, BERD prevede cresteri intre 1,7% (Ungaria) si 4% (Lituania).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/presedintele-berd-guvernele-est-europene-au-in-proprietate-parti-prea-mari-din-economie-7770928
7770928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.