Prefectul cere primarilor din Capitală măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 29 septembrie 2022 27 afişări

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, cere primarilor din Capitală măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Primăria Capitalei şi cele de sector au fost amendate pentru nerespectarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului.

Prefectul cere primarilor din Capitală măsuri pentru  îmbunătăţirea calităţii aerului

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, solicită Primarului General şi Primarilor de Sector să ia toate măsurile care se impun pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Municipiul Bucureşti, în acord cu angajamentele asumate de către autorităţile publice locale pentru protejarea populaţiei, anunţă Prefectura Capitalei.

„Decizia a fost luată în şedinţa de joi a Colegiului Prefectural, condus de prefectul Toni Greblă, în calitate de preşedinte, care a constat că Primăria Generală a Capitalei şi Primăriile de Sector nu au implementat măsurile prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) în Municipiul Bucureşti. Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi prevede măsuri de implementare cu termene de realizare, pentru perioada 2018-2022, care trebuie să asigure reducerea poluării aerului în Capitală”, potrivit comunicatului de presă.

În şedinţa de joi a Colegiului, prefectul a fost informat de către Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu că au fost efectuate controale pentru analizarea stadiului implementării măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului în Capitală.

„Pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului, Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector au fost sancţionate contravenţional cu amenzi succesive în anii 2020, 2021 şi 2022, în conformitate cu prevederile art. 79, alin. 5 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Astfel, s-a constatat că Primăria Municipiului Bucureşti nu a achiziţionat 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi, suplimentar, 100 de autobuze electrice, asumate prin Planul Integrat de Calitate a Aerului; nu a realizat benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenţie pentru arterele pe care există trasee de transport public; nu a amenajat în totalitate căi proprii de circulaţie pentru biciclete (piste, benzi), inclusiv în zonele de agrement; nu a modernizat toate centralele termice de cvartal, iar acestea nu au fost dotate cu arzătoare cu emisii reduse de poluanţi. În ceea ce priveşte proiectele de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane prin care au fost stabilite proiecte majore de infrastructură rutieră cu termen scadent 2022, s-a constatat că acestea sunt într-o fază incipientă, iar unele lucrări au fost abandonate”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, primăriile de sector nu au modernizat şi nu au extins arterele de circulaţie asumate în Planul Integrat de Calitate a Aerului, nu au asigurat salubrizarea eficientă a arterelor de circulaţie, respectiv nu au aspirat şi nu au spălat arterele de circulaţie pentru reducerea resuspensiei materialelor sedimentabile. De asemenea, nu au fost reabilitate în totalitate clădirile asumate prin PICA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greblă,
aer,
primari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.