Predoiu: Înlocuirea închisorii pentru prejudiciu mai mic de 100.000 de euro, măsură de atacat la CCR

Autor: Laura Buciu Postat la 16 decembrie 2020 292 afişări

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu nu este de acord cu posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpaţi pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro şi dacă îl achită integral, astfel că propune Guvernului atacarea modificărilor Legii la CCR.

Predoiu: Înlocuirea închisorii pentru prejudiciu mai mic de 100.000 de euro, măsură de atacat la CCR

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, propune Guvernului atacarea la Curtea Constituţională a României a modificărilor Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, după ce proiectul de lege a fost votat, marţi, de Camera Deputaţilor.

Modificările prevăd posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpaţi pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro şi dacă îl achită integral.

Predoiu consideră că aceste modificări sunt neconstituţionale.

„Proiectul modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018) a fost avizat negativ de Guvernul României şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său”, scrie într-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Justiţiei.

Modificările aduse legii arată că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă. În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (1 prim)”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
predoiu,
evaziune,
prejudiciu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.