Predoiu: E nedrept, incorect şi ipocrit să se reproşeze MJ că nu a sesizat Comisia de la Veneţia

Autor: Laura Buciu Postat la 14 septembrie 2022 78 afişări

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la Comisia parlamentară pentru examinarea legilor Justiţiei că „este nedrept, incorect şi ipocrit să se reproşeze Ministerului Justiţiei că nu a sesizat Comisia de la Veneţia”. USR a anunţat că a sesizat Comisia de la Veneţia.

Predoiu: E nedrept, incorect şi ipocrit să se reproşeze MJ că nu a sesizat Comisia de la Veneţia

„În ceea ce priveşte Comisia de la Veneţia. (…) Ceea ce s-a votat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei vizează un proces de evaluare pentru toate ţările membre, în cadrul căruia este evaluată acum şi România. În acest proces de evaluare, se folosesc diverse instrumente, inclusiv Comisia de la Veneţia. Este, cu alte cuvinte, un proces democratic, european, paralel cu ceea ce derulăm noi cu MCV, cu Comisia Europeană, care ne priveşte pe noi, Ministerul Justiţiei. De aceea le-am spus colegilor şi când au făcut moţiunea împotriva ministrului Justiţiei în discurs, că sunt chestiuni separate, lucruri separate”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justitiţiei a spus că ar fi fost timp tot anul trecut să fie sesizată Comisia de la Veneţia. În realitate, spune ministrul Justiţiei, procesul de adoptare a legilor justiţiei, este în întârziere.

„Acum să venim la fondul problemei – de ce noi nu am sesizat Comisia de la Veneţia? Păi foarte simplu, stimaţi colegi, dragi parlamentari, şi colegi din sistemul judiciar, pentru că noi trebuia să facem ceea ce facem astăzi, acum un an de zile. Noi suntem în întârziere cu un an de zile pe procesul de adoptare a acestor legi, pe MCV, pentru că un an de zile s-a dormit, anul trecut, inclusiv în Ministerul Justiţiei. Şi de ce nu s-a sesizat Comisia de la Veneţia anul trecut? Tot anul trecut era timp să se sesizeze Comisia de la Veneţia pe pachetul de legi. S-au trimis două întrebări legate de câteva articole, nu o sesizare pe întreg proiectul. Noi nu am făcut un examen, că nu e treaba noastră să întrebăm de ce. Aşa a fost situaţia anul trecut. Noi avem alte griji, să o salvăm anul acesta. Şi nu mai putem face, şi am explicat Comisiei Europene cinstit, transparent, din primul moment, că nu mai putem, dat fiind calendarul convenit nu numai cu Comisia Europeană, ci şi cu actorii instituţionali din ţară, pentru că e nevoie de aceste legi; şi cu state membre, care aşteaptă progrese tangibile, palpabile, rezultate pe teren, inclusiv prin adoptarea legii într-o formă substanţial funcţională pentru sistemul judiciar. Pe acest calendar, nu mai e, pur şi simplu şi omeneşte, timp. De aceea, la dezbaterile generale, am spus: este şi nedrept, şi incorect, şi ipocrit să se reproşeze acum Guvernului, Ministerului Justiţiei că nu mai sesizează Comisia de la Veneţia, ca şi când ţi se reproşează că nu bifezi o procedură al cărei timp a trecut. Nu este vina noastră asta. Dar am ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia”, a mai spus Predoiu în comisia parlamentară pentru examinarea legilor Justiţiei.

USR a sesizat Comisia de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei propuse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi cere coaliţiei PSD-PNL-UDMR ca un vor final în comisia specială să nu se dea fără avizul Comisiei de la Veneţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
predoiu,
veneţia,
justiţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.