Predoiu, despre cazul Danileţ: CSM a riscat foarte mult cu această decizie

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 14 decembrie 2021 535 afişări

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme, spune ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre decizia CSM în cazul Cristi Danileţ.

Predoiu, despre cazul Danileţ: CSM a riscat foarte mult cu această decizie

„Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme”, scrie pe Facebook Cătălin Predoiu.

El menţionează că, pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, şi, pe de altă parte, având în vedere că Danileţ a declarat că va ataca decizia CSM în instanţă, până la pronunţarea unei decizii definitive, ministrul Justiţiei este obligat prin natura postului să se abţină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanţei de judecată.

„Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum, repet, dl judecător Danileţ a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanţa de judecată se va pronunţa definitiv. PS În ceea ce priveşte prevederile privind sancţiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislaţia germană, daneză, olandeză şi suedeză, ţările cu cel mai ridicat nivel de exigenţă disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziţii dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant”, conchide ministrul Justiţiei.

Cristi Dănileţ, judecător din cadrul Tribunalului Cluj, a fost exclus din magistratură, abaterea reţinută fiind „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiţiei”, după ce a postat, pe TikTok două filmuleţe. Magistratul spune că imaginile nu au legătură cu profesia şi este viaţa lui privată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
predoiu,
csm,
danileţ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.