Povestea lui Johan Meyer, executivul care a copilărit în Africa de Sud, iar acum conduce Franklin Templeton Investments România şi Fondului Proprietatea

Autor: Ioana Matei Postat la 28 iulie 2019 405 afişări

„Experienţa mea în Africa de Sud şi prin alte locaţii, clasificate ca pieţe de frontieră, m-a învăţat cum companiile au de profitat de pe urma managementului profesionist şi aderării la standardele de guvernanţă corporativă, dar şi care sunt potenţialele implicaţii când aceste aspecte sunt ignorate.”

Povestea lui Johan Meyer, executivul care a copilărit în Africa de Sud, iar acum conduce Franklin Templeton Investments România şi Fondului Proprietatea

Johan Meyer coordonează activităţile activităţile Franklin Templeton Investments în România, care are o echipă de 29 de persoane.  „Pentru Fondul Proprietatea, rezultatele înseamnă să creăm valoare pentru acţionarii noştri. Nu este întotdeauna o sarcină uşoară şi este complicată şi mai mult de un climat de instabilitate legislativă şi fiscală, dar sunt bucuros să anunţ că eforturile noastre din 2018 au avut rezultate pozitive, în ciuda corecţiei semnificative din piaţă din luna decembrie”, descrie Meyer cele mai recente rezultate. Unele dintre cele mai mari deţineri ale fondului şi-au îmbunătăţit performanţa financiară, care s-a reflectat în preţuri mai mari ale acţiunilor companiilor listate şi evaluări mai bune ale activelor nelistate. „Acţionarii noştri au fost recompensaţi cu 500 milioane lei sub formă de dividende şi 1,37 miliarde lei sub formă de acţiuni răscumpărate, distribuirea totală fiind echivalentul a 18,3% din valoarea activelor nete la 31 decembrie 2018”, explică Meyer.

Legat de evoluţia sa profesională, Johan Meyer spune că decizia de a veni în România a fost cel mai important pas din carieră. „Nu-mi vine să cred că au trecut deja doi ani şi jumătate de când eu şi familia mea ne-am mutat aici. A fost o experienţă incredibil de satisfăcătoare să lucrez alături de toţi colegii mei, încercând să aducem schimbări reale în profitabilitatea companiilor din portofoliul nostru, prin îmbunătăţirea standardelor guvernanţei corporative. Desigur, nu este ceva care a debutat recent, ci este mantra noastră de când Franklin Templeton a preluat managementul fondului.”

Meyer a crescut în Africa de Sud şi a studiat economia la Universitatea din Pretoria, după care s-a alăturat Franklin Templeton în Johannesburg în 2004. Ulterior, în 2011, Franklin Templeton şi-a mutat sediul la Cape Town. S-a mutat în România către sfârşitul anului 2016; anterior venirii sale aici se ocupa mai ales de strategiile Franklin Templeteon pentru pieţele de frontieră şi Africa, descrie el aceste experienţe. În prezent, se dedică activităţilor Franklin Templeton în România: „Aştept cu plăcere să petrec mai mult timp aici”. 

Profilul lui Johan Meyer a apărut în catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP, ediţia 2019.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.