Povestea antreprenorului care, deşi a crescut într-o locuinţă socială şi nu a terminat liceul, a fondat o companie care se bate cu KFC şi Burger King

Autor: Andra Stroe Postat la 09 aprilie 2021 28424 afişări

Povestea antreprenorului care, deşi a crescut într-o locuinţă socială şi nu a terminat liceul, a fondat o companie care se bate cu KFC şi Burger King

În ciuda faptului că a crescut într-o locuinţă socială şi a abandonat liceul pentru a avea un venit, Alvin Copeland a reuşit, prin forţe proprii, să îşi depăşească condiţia şi să ajungă un cunoscut om de afaceri. Lanţul american de fast-food Popeyes, prima companie pe care a fondat-o, se bate astăzi cu giganţi de talia KFC şi Burger King.

Alvin Charles „Al“ Copeland s-a născut pe 2 februarie 1944 în New Orleans, Louisiana, într-o familie modestă. O perioadă a locuit alături de mama şi fraţii săi într-o locuinţă socială, după ce tatăl său i-a părăsit la scurt timp după naşterea sa. El a abandonat liceul la 16 ani şi a s-a angajat la unul dintre magazinele lanţului Schwegmann Brothers Giant Supermarkets. A lucrat apoi pentru Tastee Donut, un lanţ de gogoşerii deţinut de fratele său, Gil. La vârsta de 18 ani, Copeland şi-a vândut maşina şi a cumpărat una dintre gogoşeriile lui Gil, intrând astfel în lumea antreprenoriatului.

În 1972, antreprenorul a pus bazele lanţului de fast food Popeyes Chicken & Biscuits, deschizând o primă unitate în suburbiile oraşului New Orleans. Începând cu 1976 a deschis şi prima franciză, în Baton Rouge, Louisiana. În următorii 10 ani, a inaugurat alte aproximativ 500 de unităţi.

În martie 1989 Popeyes, pe atunci al treilea cel mai mare lanţ de fast-food cu produse pe bază de pui, a cumpărat rivalul aflat cu o poziţie înaintea sa – compania Church’s Chicken. Împreună, cele două businessuri deţineau peste 2.000 de unităţi. Fuziunea a afectat însă bunul mers al afacerilor lui Copeland, aşa că în 1991, după ce acumulase datorii de peste 400 de milioane de dolari, antreprenorul a fost nevoit să apeleze la protecţia împotriva falimentului pentru a-şi salva businessul. Un an mai târziu, în urma unui plan realizat de un grup de creditori ai lui Copeland, cele două companii au fost incluse sub umbrela nou createi AFC (America’s Favorite Chicken Company, Inc.).

Deşi antreprenorul a pierdut businessul pe care îl fondase în procesul de faliment, a obţinut totuşi dreptul asupra unor reţete şi produse. A început să producă condimente prin intermediul brandului Diversified Foods & Seasonings, care a încheiat un contract cu Popeyes până în 2025.

În paralel, Copeland a deţinut şi alte lanţuri de restaurante, printre care Copeland’s, Copeland’s Cheesecake Bistro, Amor de Brazil şi Copeland’s Social City, o serie de cluburi de comedie în California şi Pittsburgh, precum şi trei hoteluri.

Deşi nu şi-a finalizat niciodată studiile, el s-a implicat în educaţia altor tineri, finanţând o serie de cursuri de pregătire pentru personalul din HoReCa. Antreprenorul a murit pe 23 martie 2008, în Germania, unde urma un tratament pentru o formă rară de cancer de care suferea. La acea dată avea o avere de circa 400 de milioane de dolari. El a avut nouă copii – cinci fii şi patru fiice – din patru căsnicii.

Pe 17 iunie 2014, Popeyes a plătit 43 de milioane de dolari pentru a cumpăra reţeta originală de pui de la moştenitorii fondatorului. În 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, Popeyes Louisiana Kitchen a înregistrat venituri de 3,7 miliarde de dolari şi circa 3.100 de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.