Popescu, mesaj pentru cei care critică privatizarea termocentralei de la Mintia

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 30 august 2022 148 afişări

În 6 ani Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu. El afirmă că ultima etapă de modernizare a termocentralei de la Mintia a fost în 2009, fiind investiţi atunci 218 milioane lei, „o sumă nesemnificativă”.

Popescu, mesaj pentru cei care critică privatizarea termocentralei de la Mintia

„Adevărul despre Mintia. În 6 ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro. Când PNL a ajuns la guvernare a găsit Complexul cu datorii mari. Mai mult, centrala Mintia a funcţionat fără autorizaţie de mediu, iar de la intrarea în insolvenţă în anul 2019- incluzând perioada premergătoare opririi şi perioada intrării în conservare- a produs o altă pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei. Celor care critică astăzi privatizarea Mintia le mai spun un lucru: Ultima etapă de modernizare a fost în 2009, fiind investiţi atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile centralei”, transmite ministrul energiei, Virgil Popescu.

El afirmă că Mintia nu mai putea funcţiona pe cărbune.

„De ce? Cele patru mine de cărbune din Valea Jiului abia mai asigură (doar 2 zile pe săptămână) funcţionarea centralei de la Paroşeni. Ministerul Energiei a notificat administratorul judiciar că viitorul proprietar va avea obligaţia să nu demoleze actuala termocetrală până nu va costrui altceva în schimb. În contextul acestor cereri, cel care a achiziţionat Mintia şi-a asumat obligaţia ca până în anul 2026 să pună în funcţiune o capacitate nouă de 1290 MWh putere instalată, din care minim 800 MWh în bandă/gaz şi energie regenerabilă. Vrem astfel, prin termenul de 2026, să ne asigurăm că Mintia va folosi gazele extrase din Marea Neagră. Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, este un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW şi care şi-a asumat investiţii de 1 miliard de euro la Mintia. Aşadar, cine are interesul să blocheze Mintia? În niciun caz Ministerul Energiei”, încheie Popescu.

Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investite în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro, a susţinut, sâmbătă, senatorul Ştefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Termocentrala Mintia, deţinută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitaţie publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie, informează Prefectura Hunedoara. Licitaţia a avut loc vineri, iar tranzacţia, în valoare de 91.236.832 euro, exclusiv TVA, este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii din insolvenţă din ultimii ani din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
popescu,
mintia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.