Ponta: Datorii la DA şi CASS - anulate pentru persoane şi firme, nu însă şi TVA ori alte impozite

Autor: Departamentul Economic Postat la 13 mai 2015 289 afişări

Proiectul privind anularea unor obligaţii fiscale înregistrate până la 1 iunie, precum drepturi de autor şi constribuţii de asigurări sociale de sănătate, va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, fără să se refere la plăţi de TVA sau de alte impozite, afirmă premierul Ponta

El a răspuns astfel întrebat de presă dacă "amnistia fiscală" este pentru toată lumea sau numai pentru cei care au intentat un proces.

"În primul rând, am o zi foarte bună, creştere economică de 4,2% în primul trimestru, mult peste ce ne aşteptam, şi cred că mergem în continuare în direcţia bună. Tocmai din acest motiv, vreau să facem un moment T0, pentru că avem din urmă de ordinul a deja milioane de contribuabili, probleme cu contribuabili, legate de lucruri care vin din trecut, adică drepturi de autor, persoane fizice autorizate, independente, CASS şi aşa mai departe. Pentru toate acestea vreau să dăm o decizie prin care, ca amnistie, să ştergem trecutul, să fie momentul T0 1 iunie, de exemplu, de la care absolut toată lumea trebuie să plătească corect şi nu mai facem niciun fel de iertare pentru nimeni. Dacă mă întrebaţi la cine se referă, se referă la cei care - pe acest teme, nu vorbesc aici de TVA sau alte impozite, nu asta - pe aceste teme care au fost controversate, avem foarte multe litigii şi ne costă mai mult să ne judecăm cu oamenii, pe lângă faptul că îi enervăm, decât ce recuperăm de la persoane juridice sau persoane fizice. Deci, toţi cei care se încadrează în aceste categorii vor beneficia", a spus Ponta.

El a argumentat redactarea unui proiect de lege prin faptul că promovarea unei ordonanţe de urgenţă nu este permisă de Constituţie pe această temă, dar s-a declarat convins că proiectul va fi avizat de ambele camere ale Parlamentului în actuala sesiune, care se încheie la finele lunii iunie.

Legat de efortul bugetar aferent, premierul a afirmat că statul poate câştiga din această operaţiune dacă nu se va gândi "cu ochelari de cal, ci ca nişte oameni deştepţi", comparativ cu posibila sumă recuperată.

"A fost vina oamenilor şi a companiilor, dar şi a legislaţiei confuze", a adăugat Ponta.

Luni seara, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili, deoarece costul procesele depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi.

El a precizat că proiectul va fi discutat în şedinţa de miercuri şi va reglementa situaţia obligaţiilor apărute până la 1 iunie.

Pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului a fost introdus proiectul de lege privind anularea unor obligaţii fiscale, în primă lectură.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
AMNISTIE,
/actualitate/ponta-datorii-la-da-si-cass-anulate-pentru-persoane-si-firme-nu-insa-si-tva-ori-alte-impozite-14255812
14255812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.