Bilanţul cutremurului de ieri din Nepal a ajuns la 66 de morţi

Autor: Iuliana Enache Postat la 13 mai 2015 29 afişări

Cel doilea cutremur puternic, produs marţi în Nepal, a distrus clădirile a căror structură fusese deja slăbită de cutremurul din aprilie şi a provocat moartea a cel puţin 66 de persoane, inclusiv 17 în India şi una în Tibet, relatează Reuters, în pagina electronică.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în satele şi oraşele de la est de Kathmandu, care abia începeau să se recupereze după cutremurul din 25 aprilie, soldat cu peste 8.000 de morţi.

Comandamentul militar american în Pacific a declarat că un elicopter militar implicat în operaţiunile de salvare a dispărut, având la bord şase militari americani şi doi nepalezi.

Cutremurul de marţi, cu magnitudinea de 7,3, s-a produs la 76 de kilometri est de capitală, într-o zonă deluroasă din apropiere de graniţa cu Tibetul, potrivit coordonatelor oferite de institutul american de geofizică USGS, şi a generat alunecări de teren în văile din Himalaya, în apropiere de Muntele Everest.

Sătenii care au privit neputincioşi cum li se dărâmă casele au declarat că au supravieţuit doar pentru că locuiau în corturi.

Lucrătorii umanitari au anunţat pagube importante în unele sate din zona Charikot, cel mai grav afectată, şi au declarat că unele persoane au fost prinse sub dărâmături. Martorii oculari au afirmat că s-au produs alunecări de teren care au distrus drumurile şi micile cătune.

ONU a strâns doar 13 la sută din suma de 423 de milioane de dolari necesară pentru a ajuta Nepalul să se recupereze după cutremurul din aprilie, care a avut 7,8 magnitudine de moment. Echipele de salvare au afirmat că deja duceau lipsă de materiale înainte de noul cutremur.

Luna mai este sezonul de vârf al ascensiunilor montane în Nepal, dar unităţile de cazare sunt aproape goale după ce mii de turişti au plecat după cutremurul din aprilie.

Dambar Parajuli, preşedintele Asociaţiei Operatorilor pentru Expediţii din Nepal, a declarat că niciun alpinist sau şerpaş nepalez nu se mai afla în tabăra de bază Everest. Alpiniştii şi-au încheiat sezonul pe Everest în acest an după ce 18 persoane au murit luna trecută în urma avalanşelor generate de cutremur.

"Toţi au plecat", a declarat Parajuli.

În Nepal, bilanţul cutremurului a ajuns la 48 de morţi şi 1.176 de răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Kamal Singh Bam. Şaptesprezece persoane au murit în statele indiene Bihar şi Uttar Pradesh, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat, iar presa chineză a anunţat că o persoană a murit în Tibet, din cauza unor pietre care au căzut peste maşina în care se afla.

Avioanele militare indiene şi americane au transportat peste 60 de persoane rănite din diverse zone afectate de cutremur la Kathmandu.

Nepalul abia a început să se recupereze după distrugerile provocate de cutremurul de luna trecută, cel mai grav produs în această ţară în ultimii 80 de ani, care a provocat moartea a cel puţin 8.046 şi rănirea altor 17.800. Sute de mii de clădiri, inclusiv vechi temple hinduse şi budiste, au fost distruse şi multe au fost avariate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NEPAL,
CUTREMUR,
/actualitate/bilantul-cutremurului-de-ieri-din-nepal-a-ajuns-la-66-de-morti-14255249
14255249
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.