Concentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit un prag istoric

Autor: Florin Badescu Postat la 12 mai 2015 1816 afişări

Concentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit, pentru prima dată în epoca postindustrială, în martie 2015, valoarea medie lunară de 400 părţi per milion (ppm), confirmând previziunile specialiştilor în privinţa dereglării climei şi a ameninţărilor la adresa biodiversităţii, potrivit slate.fr.

Cu doar câteva luni înainte de întâlnirea marilor lideri politici ai lumii care vor participa la un summit despre evoluţia climei, la Paris, la sfârşitul anului 2015, Agenţia americană de observări oceanice şi atmosferice (National Oceanic and Atmospheric Administration/ NOAA) a dat publicităţii o cifră îngrijorătoare, deşi previzibilă. Concentraţia lunară de CO2 din atmosferă a depăşit în martie 2015, pentru prima dată în epoca postindustrială, concentraţia de 400 părţi per milion (ppm) la nivel global.

O astfel de cifră a fost deja măsurată de acelaşi centru de cercetări ştiinţifice în urmă cu doi ani, însă era vorba de o valoare punctuală şi locală, detectată în Hawaii, pe 9 mai 2013. Noua măsurătoare corespunde însă unei medii lunare mondiale (400,83 ppm - în martie 2015).

În februarie 2015, comunitatea internaţională s-a liniştit într-o anumită măsură, aflând că emisiile de CO2 au stagnat în 2014, fapt care nu se mai întâmplase în ultimii 40 de ani, cu excepţia perioadelor de recesiune economică. Cu toate acestea, informaţia anunţată luni de NOAA nu este deloc anecdotică.

Cifra anunţată nu reprezintă niciun maxim, nici un recul, explică jurnaliştii de la Slate.com, ci reflectă o cursă accelerată a fenomenului de încălzire globală. În Hawaii, de exemplu, tendinţa este persistentă: 401,29 ppm în aprilie 2014 şi 403,26 ppm în aprilie 2015. "Acest fapt nu înseamnă că vom putea să plantăm ananas în Canada", au declarat, cu ironie, jurnaliştii americani. Ei spun că dereglarea climei este un fenomen în plină derulare, care va fi mult prea rapid pentru ca anumite plante şi anumite specii de animale să poată să evolueze şi să se adapteze la noile habitate.

Până la revoluţia industrială, concentraţia de CO2 din atmosfera terestră nu a depăşit valoarea de 300 ppm într-un interval de timp de cel puţin 800.000 de ani.

Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite despre modificarea climei va avea loc în luna decembrie la Paris şi are obiectivul de a implementa o serie de reglementări cu scopul de a limita încălzirea climei la cel mult 2°C în raport cu epoca pre-industrială. Rezultatele summiturilor precedente sunt însă puţin încurajatoare în privinţa rezoluţiilor care vor fi adoptate în capitala Franţei la acea conferinţă mondială.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CO2,
CONCENTRAŢIE,
/actualitate/concentratia-de-co2-din-atmosfera-terestra-a-depasit-un-prag-istoric-14252823
14252823
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.