Ponta, către revoluţionari: Nu sunteţi 20.000, stăm de vorbă doar la Parlament

Autor: Ovidiu Bărbulescu Postat la 24 februarie 2015 71 afişări

Premierul Victor Ponta le-a spus marţi reprezentanţilor revoluţionarilor, care l-au aşteptat la ieşirea de la bilanţul DNA, că numărul lor real nu este de 20.000 şi a refuzat să-i primească la Palatul Victoria, subliniind că discuţia pe această temă se poartă la Parlament, unde va fi prezent.

Victor Ponta a fost aşteptat, la ieşirea de la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2014, de un grup de revoluţionari, în frunte cu Dumitru Dincă, care i-a reproşat premierului că de trei ani de zile îl roagă să-i primească pe revoluţionari la Palatul Victoria, dar nu au primit niciun răspuns şi nici cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, nu au ajuns la nicio înţelegere.

Premierul le-a spus revoluţionarilor că ordonanţa care priveşte indemnizaţiile lor este discutată în prezent la Parlament şi le-a promis că va fi prezent la discutarea acesteia în comisiile de specialitate.

Dumitru Dincă i-a replicat că ordonanţa promovată de Guvern este o "ticăloşie", dar Victor Ponta a subliniat, în context, că numărul real al revoluţionarilor nu este 20.000, iar scopul noilor reglementări legislative este să elimine certificatele de revoluţionar neîntemeiate.

"Nu e ticăloşie, că nu puteţi fi 20.000, că nu au fost 20.000 de revoluţionari. Dumneavostră, care aţi fost revoluţionar, dumneavoastră chiar sunteţi, dar nu sunt 20.000 de revoluţionari în ţara asta, adevăraţi. Nu sunt 20.000", a spus Ponta, adăugând că nu se poate aplica legislaţia actuală, care ar pune în plată 20.000 de indemnizaţii de revoluţionar.

Un protestatar i-a cerut premierului să "îi scoată" Guvernul pe cei care nu sunt revoluţionari.

"Statul nu este al meu. Ce, eu sunt statul? Ce, eu sunt Ludovic?" i-a răspuns premierul Ponta, făcând aluzie la sintagma celebră "Statul sunt eu", a regelui Franţei Ludovic al XIV-lea.

Ponta i-a îndemnat pe revoluţionari să transmită sesizările de fraudă pe această temă la Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum a făcut şi Guvernul.

Agenţia MEDIAFAX a prezentat, la începutul lunii februarie, informaţia potrivit căreia numărul revoluţionarilor care vor mai primi indemnizaţii, după ultimele modificări operate de Guvern, este estimat să scadă de la peste 20.000 de persoane înregistrate în prezent la mai puţin de 5.000 de revoluţionari, conform unor surse oficiale.

Potrivit acestora, revoluţionarii care vor mai primi indemnizaţii vor fi prezentaţi pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupaţia din 1989 şi faptele din timpul Revoluţiei, pentru o mai mare transparenţă.

Decizia a fost luată de Guvern după ce, la sfârşitul anului trecut, Executivul a introdus, printr-o ordonanţă de urgenţă, un nou titlu de revoluţionar, cel de "Luptător cu Rol Determinant", şi a decis că indemnizaţii vor fi acordate doar persoanelor care obţin un nou certificat care să le ateste şi această calitate.

Indemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate doar celor care, la Revoluţie, au participat la acţiuni de stradă în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, ceilalţi fiind obligaţi să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura.

Titul de "Luptător cu Rol Determinant", pe baza căreia mai poate fi obţinută indemnizaţia lunară, nu este acordat decât celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar "doar în localităţile" în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
REVOLUŢIONARI,
/actualitate/ponta-catre-revolutionari-nu-sunteti-20-000-stam-de-vorba-doar-la-parlament-13884055
13884055
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.