Polonia şi balticii cer NATO să considere scutul antirachetă sistem de descurajare a Rusiei

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 26 august 2014 29 afişări

Polonia şi ţările baltice au propus ca scutul NATO antirachetă să fie recunoscut ca sistem de descurajare a Rusiei, însă Germania şi alte state au obiectat că "nu este necesar ca Rusia să fie provocată în mod inutil", potrivit Der Spiegel, citat de site-ul Euractiv.

Sistemul american antirachetă, bazat în mare parte în România, vizează să protejeze Europa de eventuale rachete lansate de către state considerate paria din Orientul Mijlociu.

Potrivit sursei citate, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au făcut această propunere în cadrul pregătirilor Summitului NATO care va avea loc în perioada 4-5 septembrie în Ţara Galilor.

Propunerea polonezo-baltică subminează poziţia Statelor Unite, potrivit cărora mobilizarrea sistemului american antibalistic nu vizează Rusia.

Însă cei care au propus ideea au reuşit să pună pe agendă, înainte de summit, problema unor noi măsuri de securitate pentru Polonia şi statele baltice, între care suplimentarea numărului zborurilor NATO de recunoaştere la frontierele lor de est, iar aceste operaţiuni nu se vor încheia autoomat după un an, aşa cum se plănuia iniţial.

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat ca măsura să fie reaprobată de către toţi membrii NATO după un an. Însă, între timp, Berlinul şi-a dat seama că este singurul care susţinea această poziţie şi a renunţat la idee, scrie Der Spiegel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
POLONIA,
NATO,
SCUT,
scut antiracheta
/actualitate/polonia-si-balticii-cer-nato-sa-considere-scutul-antiracheta-sistem-de-descurajare-a-rusiei-13145359
13145359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.