Teodor Baconschi, de la jacuzzi la "J'accuse"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 octombrie 2011 33 afişări

Inclus de presa din această săptămână pe o posibilă listă de miniştri remaniabili, ministrul Teodor Baconschi a devenit foarte activ în ultimele zile.

Dacă iniţial a spus că nu era cazul să reacţioneze la o emisiune tv de satiră din Franţa care îi prezenta pe români drept păduchioşi şi cerşetori, acum a protestat oficial faţă de o emisiune radiofonică de la Europe 1 care îi descrie pe români drept nişte bestii inculte, ce învaţă în şcoală limba franceză numai ca să poată apoi să plece să cerşească în Franţa. Ministrul i-a acuzat de xenofobie pe realizatori şi a intervenit prin ambasada de la Paris ca să condamne "discriminarea" în mass-media din Franţa.

În acelaşi timp, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, ministrul a apreciat că doar schimbarea regulilor în timpul jocului a împiedicat România să adere la spaţiul Schengen şi că statul român "nu va lăsa lucrurile aşa cum sunt", ci va ridica din nou problema aderării la reuniunea la vârf a UE din această toamnă.

La adunarea parlamentară a NATO, desfăşurată sâmbătă la Bucureşti, Baconschi a vorbit despre despre "importanţa dezvoltării capacităţilor Alianţei pentru îndeplinirea misiunilor sale din Afganistan, Libia şi Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva participării României în aceste misiuni". Ministrul consideră că, "în contextul actualei crize economice, este important ca statele să fie mai receptive în vederea identificării noilor modalităţi de colaborare, astfel încât să contribuie la întărirea securităţii cu resurse mai puţine. În acest sens, România sprijină conceptul de 'smart defense', lansat de Secretarul General al NATO".

Şeful diplomaţiei române s-a referit la implicarea Alianţei în stabilizarea Balcanilor de Vest, în cooperarea pentru securitate în zona Mării Negre, regiune care este parte a Europei şi punte de legătură către Asia Centrală şi Afganistan, precum şi la consolidarea parteneriatului cu ţările din Caucaz şi Asia Centrală. De asemenea, a evocat importanţa pentru România a menţinerii politicii "uşilor deschise" în vederea primirii de noi membri. "România sprijină relaţiile de parteneriat în regiunea Mării Negre şi reafirmă importanţa menţinerii politicii "uşilor deschise"", a arătat ministrul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
diplomatie,
politica,
Baconschi,
NATO,
Franta,
Schengen
/actualitate/politic/teodor-baconschi-de-la-jacuzzi-la-j-accuse-8848315
8848315
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.