Si non e vero, e ben trovato

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 noiembrie 2011 70 afişări

Amator de subtilităţi ca întotdeauna, Sebastian Lăzăroiu a tălmăcit iniţiativa USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu drept un cadou oferit UDMR, cu argumentul că maghiarii ar putea folosi şantajul cu votul în favoarea suspendării spre a împiedica promovarea de către PDL a unor reforme nedorite de ei (reorganizarea administrativă, parlamentul unicameral).

Cealaltă interpretare a insolitei iniţiative (insolită pentru că e puţin probabil ca opoziţia să strângă în Parlament toate cele 234 de voturi de care e nevoie) are în vedere nevoia USL de a face ceva, orice, ca să-şi păstreze încrederea alegătorilor, atâta vreme cât coaliţia nu creşte, ci scade în sondaje, iar recentul scandal cu excluderea lui Mircea Geoană din PSD doar i-a dăunat, enervând electoratul şi dând satisfacţie puterii.

USL ar încerca, deci, de data aceasta să exploateze nemulţumirea populară faţă de regimul PDL-Băsescu, forţând un referendum de suspendare ca să arate că, iată, opoziţia face toate eforturile pentru schimbarea actualului regim, dar se împiedică de manevrele parlamentarilor asociaţi puterii, astfel încât ar fi nevoie cumva, nu se ştie cum, de o mobilizare directă a poporului.

Socoteala ar fi menită să ofere un deznodământ de tip "win-win" pentru opoziţie, acuzată deseori că nu face mare lucru ca să contracareze şansele PDL de a renaşte electoral la anul. Adică dacă într-o formă sau alta reuşeşte suspendarea, opoziţia şi-ar atinge scopul; dacă nu reuşeşte, se cheamă că măcar au încercat. Iar dacă situaţia economică se tensionează şi mai mult, va avea poate şi motivul să nu mai încerce deloc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
USL,
PSD,
UDMR,
PDL,
Basescu,
suspendare,
blat,
opozitie
/actualitate/politic/si-non-e-vero-e-ben-trovato-9010931
9010931
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.